Jak przygotować suszone pomidory?

Pomidory są pełne witaminy A. Towarzystwo oliwy sprawia, że staje się ona świetnie przyswajalna. Witamina ta chroni Nasz wzrok. Polecam zatem pomidorki suszone - nie tylko ze względu na smak, ale także wartości zdrowotne.

  • Składniki do zrobienia dowolnej ilości pomidorków:
  • - Pomidory
  • - Sól (do osolenia przed suszeniem)
  • - Bazylia
  • - Tymianek
  • - Oregano
  • - Ocet 10 %
  • - Czosnek (tyle ząbków ile wyjdzie nam słoików)
1

Dowolną ilość pomidorów pokrój na połówki. Usuń z nich gniazda nasienne i pestki.


2

Oczyszczone pomidory ułożyć należy ciasno na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.Posypać je solą. Ilość blaszek zależy oczywiście o ilości pomidorów.


3

Piekarnik nastaw na temperaturę 60-70 stopni, Włóż do niego blaszki z pomidorami i lekko uchyl drzwiczki. Pomidory suszą się w czasie 1,5 do 3 godzin. Wskaźnikiem, że są już wysuszone jest ich wygląd: gotowe są dosyć mocno pomarszczone, ale zachowały jeszcze swój piękny czerwony kolor.


4

Gotowe suszone pomidorki przekładamy do miski. Dodajemy do nich przyprawy (ilość według upodobania) : bazylia, tymianek oraz oregano. Następnie dodajemy do doprawionych pomidorów kilka łyżek octu (tu również ilość dodanego octu zależy od ilości pomidorów).


5

Przygotuj słoiki. Do każdego włóż pomidory i ząbek czosnku. Zalej je oliwą z oliwek i dobrze zakręć.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 11.09.2012

Komentarze

bardzo fajne

Ostatnio zmieniony: 2013-02-26 22:07:34

Trochę lata na chłodne jesienne i zimowe dni.

Ostatnio zmieniony: 2012-09-13 18:31:03