Jak przygotować suszone pomidory?
Pomidory są pełne witaminy A. Towarzystwo oliwy sprawia, że staje się ona świetnie przyswajalna. Witamina ta chroni Nasz wzrok. Polecam zatem pomidorki suszone - nie tylko ze względu na smak, ale także wartości zdrowotne.
- • Składniki do zrobienia dowolnej ilości pomidorków:
- • - Pomidory
- • - Sól (do osolenia przed suszeniem)
- • - Bazylia
- • - Tymianek
- • - Oregano
- • - Ocet 10 %
- • - Czosnek (tyle ząbków ile wyjdzie nam słoików)
Dowolną ilość pomidorów pokrój na połówki. Usuń z nich gniazda nasienne i pestki.
Oczyszczone pomidory ułożyć należy ciasno na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.Posypać je solą. Ilość blaszek zależy oczywiście o ilości pomidorów.
Piekarnik nastaw na temperaturę 60-70 stopni, Włóż do niego blaszki z pomidorami i lekko uchyl drzwiczki. Pomidory suszą się w czasie 1,5 do 3 godzin. Wskaźnikiem, że są już wysuszone jest ich wygląd: gotowe są dosyć mocno pomarszczone, ale zachowały jeszcze swój piękny czerwony kolor.
Gotowe suszone pomidorki przekładamy do miski. Dodajemy do nich przyprawy (ilość według upodobania) : bazylia, tymianek oraz oregano. Następnie dodajemy do doprawionych pomidorów kilka łyżek octu (tu również ilość dodanego octu zależy od ilości pomidorów).
Przygotuj słoiki. Do każdego włóż pomidory i ząbek czosnku. Zalej je oliwą z oliwek i dobrze zakręć.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-26 22:07:34
Ostatnio zmieniony: 2012-09-13 18:31:03
Dodaj komentarz