Jak przygotować surówki z cykorii?
Cykoria to warzywo rzadko spotykane na naszych stołach ale bardzo korzystnie wpływające na nasz organizm. Cykoria przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie, chroni przed wzdęciami. Polecana jest osobom dbającym o linię - po spożyciu cykorii wystarczy wypić szklankę wody a uczucie sytości odczuwalne będzie przez bardzo długi czas.Dodatkowo cykoria dobrze wpływa na skórę i cerę: wygładza zmarszczki, łagodzi podrażnienia skóry, pomaga zwalczyć trądzik i łuszczycę. Z tych wielu powodów warto cykorię na stałe wprowadzić do naszego jadłospisu. Oto kilka prostych przepisów na szybkie i smaczne surówki z tym warzywem w roli głównej.
- • cykoria,jabłka, pomarańcza, majonez,suszone śliwki i morele, orzechy włoskie, zielony groszek,pieczarki,rzeżucha, grejpfrut,jogurt naturalny, zioła prowansalskie, cebula, czosnek, bazylia, sól, pieprz, cukier
Surówka z cykorii z owocami
cykoria - 2 szt
szare renety - 2 szt
pomarańcza - 2 szt
majonez - 4 łyżki
bazylia świeża siekana - 2 łyżki
sól, pieprz, cukier - do smaku
Cykorię oczyszczamy, rwiemy na cienkie paseczki i przekładamy do salaterki. Dodajemy obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka oraz obrane i pokrojone w kostkę pomarańcza. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku i mieszamy. Na wierzchu posypujemy posiekaną bazylią.
Surówka z cykorii z orzechami
cykoria - 20 dag
suszone śliwki - 3 szt
suszone morele - 3 szt
orzechy włoskie - 6 szt
posiekana rzeżucha - 1 łyżka
czosnek - 1 ząbek
sok z cytryny - 3 łyżki
oliwa - 3 łyżki
sól, pieprz - do smaku
Cykorię oczyszczamy i rwiemy na drobne kawałki. Śliwki i morele kroimy w paseczki. Orzechy po rozłupaniu obieramy ze skórki i siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki. Oliwę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i polewamy sałatkę. Mieszamy, doprawiamy do smaku a na koniec posypujemy rzeżuchą.
Surówka z cykorii i groszku
cykoria - 2 szt
zielony świeży groszek - 20 dag
jabłko - 2 szt
oliwa - 3 łyżki
sok z cytryny - 3 łyżki
siekana natka pietruszki - 3 łyżki
sól, cukier, pieprz - do smaku
Cykorię po oczyszczeniu rwiemy na cienkie paseczki. Dodajemy zielony groszek i jabłka /obrane i starte na tarce o dużych oczkach/. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i polewamy surówkę. Doprawiamy do smaku a na końcu posypujemy natką.
Surówka z cykorii cytrusów
cykoria - 40 dag
pomarańcza - 5 szt
grejpfrut różowy - 1 szt
jogurt naturalny - 1 szklanka
zioła prowansalskie - 1 łyżka
sól, pieprz, cukier - do smaku
Cykorię rwiemy na kawałki. Cytrusy obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cykorii. Jogurt mieszamy z ziołami prowansalskimi, dodajemy do surówki i doprawiamy do smaku. Mieszamy.
Surówka z cykorii z pieczarkami
cykoria - 25 dag
pieczarki - 25 dag
cebula - 2 szt średnie
oliwa - 3 łyżki
szczypiorek - 1 pęczek
sól, pieprz, cukier - do smaku
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie paski. Cykorię po oczyszczeniu rwiemy na kawałki i dodajemy do pieczarek. Cebulę kroimy w półtalarki i razem z oliwą dodajemy do cykorii i pieczarek. Doprawiamy do smaku, mieszamy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:09:58
Dodaj komentarz