Jak przygotować smażoną brukselkę z czosnkiem i cytryną?

Wiele osób, zwłaszcza dzieci, nie lubi brukselki określając jej smak jako mdły. Jest ona jednak, dobrym źródłem witamin i magnezu. Z tym przepisem odkryjecie brukselkę na nowo, smażona brukselka ma niebanalny, pełny smak.

  • Garnek, patelnia, papierowe ręczniki
  • Składniki w pierwszym kroku.
1

Do przygotowania potrawy dla 2 osób będziecie potrzebować:
500 - 600 gramów brukselki
Kilka łyżek oleju (najlepsza będzie oliwa z oliwek)
3 ząbki czosnku
2 cytryny
Sól i pieprz


2

Przygotuj brukselkę, oczyść je i przekrój na pół.
Zagotuj wodę w dużym (szerokim) garnku.
Czosnek poszatkuj na drobne części lub zmiażdż.
Wyciśnij sok z cytryny.


3

Gdy woda się zagotuje, wkładaj brukselki do wody partiami na około 40 sekund, lub mniej. Na bieżąco wyjmuj brukselki na papierowe ręczniki. Osusz je.


4

Osuszone brukselki wrzuć na patelnię, na średnio rozgrzany olej. Smaż bez przewracania, aż do uzyskania złocistego koloru. Odwróć je na drugą stronę. Gdy będą już prawie gotowe można dodać czosnek.


5

Po zdjęciu z patelni i wyłożeniu na talerz, oblać sokiem z cytryny, dodać pieprz i sól. Można przyozdobić świeżą skórką z cytryny.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.12.2011

Komentarze

Apetycznie:-)
Ciekawe:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 23:26:49

super

Ostatnio zmieniony: 2013-01-28 09:34:40

Uwielbiam brukselkę. Dotychczas zawsze robiłam z dodatkiem bułki tartej i dla zabicia goryczki dodawałam łyżeczkę cukru. Ta wersja podoba mi się bardzo. muszę spróbować. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-01-03 22:29:49

W takim wydaniu brukselki nie jadłam ale przepis bardzo apetyczny.

Ostatnio zmieniony: 2011-12-29 22:33:53