Jak przygotować smażoną brukselkę z czosnkiem i cytryną?
Wiele osób, zwłaszcza dzieci, nie lubi brukselki określając jej smak jako mdły. Jest ona jednak, dobrym źródłem witamin i magnezu. Z tym przepisem odkryjecie brukselkę na nowo, smażona brukselka ma niebanalny, pełny smak.
- • Garnek, patelnia, papierowe ręczniki
- • Składniki w pierwszym kroku.
Do przygotowania potrawy dla 2 osób będziecie potrzebować:
500 - 600 gramów brukselki
Kilka łyżek oleju (najlepsza będzie oliwa z oliwek)
3 ząbki czosnku
2 cytryny
Sól i pieprz
Przygotuj brukselkę, oczyść je i przekrój na pół.
Zagotuj wodę w dużym (szerokim) garnku.
Czosnek poszatkuj na drobne części lub zmiażdż.
Wyciśnij sok z cytryny.
Gdy woda się zagotuje, wkładaj brukselki do wody partiami na około 40 sekund, lub mniej. Na bieżąco wyjmuj brukselki na papierowe ręczniki. Osusz je.
Osuszone brukselki wrzuć na patelnię, na średnio rozgrzany olej. Smaż bez przewracania, aż do uzyskania złocistego koloru. Odwróć je na drugą stronę. Gdy będą już prawie gotowe można dodać czosnek.
Po zdjęciu z patelni i wyłożeniu na talerz, oblać sokiem z cytryny, dodać pieprz i sól. Można przyozdobić świeżą skórką z cytryny.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 23:26:49
Ostatnio zmieniony: 2013-01-28 09:34:40
Ostatnio zmieniony: 2012-01-03 22:29:49
Ostatnio zmieniony: 2011-12-29 22:33:53
Dodaj komentarz