Jak przygotować smaczne sosy do smażonego karpia?

Przygotowując tradycyjnego smażonego karpia często zastanawiamy się z czym go podać. Proponuję przygotować ciekawe ale zarazem smaczne sosy. Z pewnością będą one urozmaiceniem i doskonałym dodatkiem do świątecznego karpia.

  • Lista produktów w załączeniu do każdego przepisu.
1

Sos pieczarkowy
pieczarki - 15 dag
bulion - 2 szklanki
masło - 2 łyżki
mąka - 2 łyżki
gęsta śmietana - 4 łyżki
sok z cytryny, sól, pieprz - do smaku
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Oprószamy mąką, podsmażamy mieszając do lekkiego zrumienienia. Następnie powoli wlewamy letni bulion, ciągle mieszając podgrzewamy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i mocno podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia.


2

Sos z zielonym pieprzem
marynowany zielony pieprz - 2 łyżki
kapary - 1 łyżka
gęsta śmietana - 0,5 szklanki
bulion - 1 szklanka
masło - 1 łyżka
mała bułka bez skórki - 1 szt
cebula - 1 szt
sól - do smaku
Cebulę drobno siekamy, szklimy na maśle, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Dodajemy pokruszoną bułkę i łyżkę ziaren zielonego pieprzu. Gotujemy ok. 5 min. i gorący miksujemy. Mieszamy ze śmietaną, kaparami, resztą zielonego pieprzu,doprawiamy do smaku solą i mieszamy.


3

Sos orzechowy na zimno
obrane orzechy włoskie - 15 dag
oliwa - 1 łyżka
jajka - 2 szt
bułka tarta - 1 łyżka
cukier - 1 łyżka
ocet winny 6% - 0,75 szklanki
musztarda - 1 łyżeczka
sól, biały pieprz - do smaku
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.Orzechy tłuczemy w moździerzu z niewielką ilością wody na miazgę. Dodajemy musztardę i żółtka jajek roztarte z oliwą. Dodajemy bułkę tartą, ocet winny, cukier, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Białka jajek możemy drobno posiekać i użyć jako dekorację.


4

Sos chrzanowy na zimno
serek homogenizowany naturalny - 1 op
świeży starty chrzan - 1 łyżka
jabłko małe - 1 szt
sól, pieprz - do smaku
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Serek homogenizowany miksujemy z chrzanem i jabłkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Polecam poradę: jak przygotować smacznego smażonego karpia www.zaradni.pl/porada/9971


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 18.10.2012

Komentarze

fajny przepis

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:35:54