Jak przygotować smaczne kotlety z łopatki wieprzowej a'la rumsztyk?
W nie tak dawnych czasach krowy w naszym kraju miały dość spokojny żywot, bo były hodowane głównie dla mleka a nie na mięso. Żeby krówki odzyskały dawny spokój, przedstawię kilka łatwych i pysznych przepisów na dania z wieprzowiny. Chociaż osobiście do świń nic nie mam :)

Składniki:
1/2 kg mięsa wieprzowego np. od łopatki
1 jajko
3 ząbki czosnku
pieprz świeży
1 łyżka majeranku
sól
mąka pszenna
Do zmielonego mięsa dodać surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, pieprz i sól.
Całość starannie wymieszać. Uformować kotlety i obtoczyć w mące.
Smażyć na gorącym oleju kilka minut z każdej strony, aż osiągniemy ulubiony stopień zrumienienia.
Można podawać z usmażoną cebulką pokrojoną w piórka lub odrobiną śmietany.
SMACZNEGO!
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 17:40:25
Ostatnio zmieniony: 2013-03-14 22:59:58
Ostatnio zmieniony: 2013-01-30 23:45:40
Ostatnio zmieniony: 2013-01-24 09:05:59
Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 14:32:50
Ostatnio zmieniony: 2011-04-27 12:57:18
Ostatnio zmieniony: 2011-01-09 18:54:23
Dodaj komentarz