Jak przygotować smaczne kotlety z łopatki wieprzowej a'la rumsztyk?

W nie tak dawnych czasach krowy w naszym kraju miały dość spokojny żywot, bo były hodowane głównie dla mleka a nie na mięso. Żeby krówki odzyskały dawny spokój, przedstawię kilka łatwych i pysznych przepisów na dania z wieprzowiny. Chociaż osobiście do świń nic nie mam :)

1

Składniki:
1/2 kg mięsa wieprzowego np. od łopatki
1 jajko
3 ząbki czosnku
pieprz świeży
1 łyżka majeranku
sól
mąka pszenna


2

Do zmielonego mięsa dodać surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, pieprz i sól.
Całość starannie wymieszać. Uformować kotlety i obtoczyć w mące.


3

Smażyć na gorącym oleju kilka minut z każdej strony, aż osiągniemy ulubiony stopień zrumienienia.
Można podawać z usmażoną cebulką pokrojoną w piórka lub odrobiną śmietany.

SMACZNEGO!


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 22.12.2010

Komentarze

:)

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 17:40:25

apetyczne :D

Ostatnio zmieniony: 2013-03-14 22:59:58

Może jestem nudny ale uwielbiam wieprzowinę, świetny przepis. Wkrótce i ja zamieszczę przepisy z wieprzowiną w roli głównej więc zapraszam do mnie. Plusik.

Ostatnio zmieniony: 2013-01-30 23:45:40

super

Ostatnio zmieniony: 2013-01-24 09:05:59

Majeranek to podstawa.

Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 14:32:50

Polecam mój najnowszy przepis na wykwintną sałatkę z rukoli i szynki parmeńskiej http://www.zaradni.pl/porada/6596,jak_zrobic_wykwintna_salatke_z_rukoli_i_szynki_parmenskiej

Ostatnio zmieniony: 2011-04-27 12:57:18

Hmm. Wyszło nawet całkiem smaczne ;] .

Ostatnio zmieniony: 2011-01-09 18:54:23