Jak przygotować smaczną kawę na kilka sposobów ?
Kawa - mało kto jej nie pije. Jedni piją ją od samego rana by "postawić się na nogi". Inni piją ją koło południa by zregenerować siły. Jeszcze inni kawą zastępują popołudniową drzemkę.Zazwyczaj umawiam ze znajomymi właśnie na kawę. Może więc warto zaskoczyć ich kawą przygotowaną w troszkę inny sposób niż tradycyjnie po turecku czy z ekspresu ? Wystarczy troszkę fantazji, dodatków i otrzymujemy pięknie podaną kawę o niebanalnym smaku.
- • Wykaz składników przy poszczególnych przepisach.
Kawa po irlandzku
napar kawy - 4 filiżanki
whisky - 8 łyżek
cukier - 8 łyżeczek
bita śmietana
wiórki czekoladowe
Do wysokich pucharków wlewamy po 2 łyżki whisky, wsypujemy po 2 łyżeczki cukru i dokładnie mieszamy. Następnie zalewamy gorącą kawą. Dekorujemy kleksem bitej śmietany. Na koniec posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Kawa z adwokatem
napar kawy - 4 filiżanki
likier jajeczny - 10 łyżek
cukier - 4 łyżeczki
bita śmietana
Do filiżanek wlewamy po dwie łyżki likieru, dodajemy po łyżeczce cukru i dokładnie mieszamy. Dolewamy gorącą kawę. Dekorujemy kleksem z bitej śmietany i skrapiamy pozostałym likierem.
Kawa z rumem
napar kawy - 4 filiżanki
rum - 8 łyżek
cukier - 4 łyżeczki
bita śmietana
Do filiżanek wsypujemy po łyżeczce cukru, zalewamy dwoma łyżkami rumu i dolewamy gorącą kawę. Mieszamy. Dekorujemy kleksami z bitej śmietany.
Kawa po cesarsku
napar kawy - 4 filiżanki
żółtka - 4 szt
cukier - 8 łyżek
mleko /lub słodka śmietanka/ - 2 szklanki
winiak - 4 łyżki
Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel. Mleko lub śmietanę podgrzewamy. Ubijając wlewamy powoli do żółtek. Następnie mieszamy z naparem kawy i rozlewamy do kubków lub filiżanek. Do każdej porcji wlewamy po łyżce winiaku.
Kawa z likierem pomarańczowym
napar kawy - 4 filiżanki
likier pomarańczowy - 4 łyżki
cukier - 6 łyżeczek
bita śmietana
skórka pomarańczowa
Likier mieszamy dokładnie z cukrem i rozlewamy do filiżanek. Zalewamy kawą. Ozdabiamy kleksami bitej śmietany i skórką pomarańczową.
Kawa cappuccino
napar kawy - 4 filiżanki
mleko - 200 ml
cukier - 4 łyżeczki
czekolada w proszku lub kakao
Gorącą kawę słodzimy i rozlewamy do filiżanek. Mleko podgrzewamy, miksujemy i dodajemy do kawy. Posypujemy czekoladą lub kakao.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Powyższe napoje najszybciej przyrządzimy z kawy rozpuszczalnej ale smaczniejsze będą z kawy zaparzonej w ekspresie. Jeśli do dekoracji używamy śmietany kremówki najlepiej przełożyć ją do szprycy i wyciskać kleksy. Łatwiej skorzystać z gotowej śmietanki w sprayu.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:35:21
Dodaj komentarz