Jak przygotować skrzydełka z kurczaka w wielu smakach ?
Dla amatorów mięsa drobiowego skrzydełka stanowią pyszny rarytas. Można je przygotować na wiele sposobów, w wielu smakach i z różnorodnymi dodatkami. A najfajniejsze - jak dla mnie - jest ich obgryzanie. Oto kilka sposobów na pyszne skrzydełka:
- • skrzydełka,curry, mąka ziemniaczana,papryka, cebula, marchew,czosnek, mielona papryka,mleko, olej, proszek do pieczenia, keczup,majonez, przyprawa do kurczaka,miód, sos sojowy, coca cola,mleko,imbir, ryż, sól, pieprz
Skrzydełka curry.
skrzydełka - 1 kg
przyprawa curry - 1 op
mąka ziemniaczana - 1 szklanka
papryka - 4 szt
cebula - 4 szt
marchew - 5 szt
sól, pieprz - do smaku
olej - do smażenia
Końcówki skrzydełek odcinamy i odrzucamy. Skrzydełka myjemy, osuszamy a następnie nacieramy przyprawą curry i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy przygotowane skrzydełka. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasion a następnie kroimy w paseczki. Warzywa podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju a następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Do warzyw dodajemy usmażone skrzydełka i dusimy razem ok. 5 min.
Skrzydełka z panierką prawie jak z KFC.
skrzydełka - 1 kg
marynata:
suszony czosnek - 2 łyżeczki
sól - 2 łyżeczki
słodka czerwona papryka - 1 łyżeczka
pieprz - 1 szczypta
panierka:
mleko - 3 łyżki
olej - 1 łyżka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mieszanka przypraw do marynaty - 1 łyżeczka
olej - do smażenia
Składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią skrzydełka. Do woreczka foliowego wsypujemy mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, mleko i olej. Wrzucamy porcjami skrzydełka i potrząsamy woreczkiem aż obtoczą się w panierce. Tak przygotowane skrzydełka smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Następnie skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok. 20 min w piekarniku w temp. 170 stopni C.
Skrzydełka kukurydziane.
skrzydełka - 1 kg
przyprawa do kurczaka - 1 op
chili w proszku - 0,5 łyżeczki
płatki kukurydziane - 25 dag
majonez - 4 łyżki
keczup - 4 łyżki
olej - do smażenia
Końcówki skrzydełek odcinamy i odrzucamy. Skrzydełka myjemy osuszamy i nacieramy przyprawą do kurczaka wymieszaną z chili. Majonez mieszamy z keczupem . Płatki kukurydziane rozkruszamy. Skrzydełka z jednej strony obtaczamy w sosie majonezowo-keczupowym, a następnie w płatkach kukurydzianych. Układamy na polanej olejem blaszce obtoczoną stroną ku górze. Pieczemy ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Skrzydełka z coca-colą
skrzydełka - 1 kg
marynata:
miód - 2 łyżki
dżem brzoskwiniowy lub morelowy - 1 łyżka
sos sojowy - 4 łyżki
coca-cola - 75 ml
chili - 1 łyżeczka
czosnek - 8 ząbków
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
keczup pikantny - 4 łyżki
vegeta, przyprawa do kurczaka, pieprz - do smaku
Wszystkie składniki marynaty przekładamy do pojemnika i miksujemy blenderem na gładką masę. Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i osuszamy a następnie zalewamy marynatą i odstawiamy na ok. 8 godz. Po tym czasie skrzydełka wraz z marynatą przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C.
Skrzydełka na pikantnie z miodem.
skrzydełka - 1,5 kg
sól
marynata:
pikantny keczup - 1 szklanka
łagodny keczup - 0,75 szklanki
oliwa - 2 łyżki
sos sojowy - 3 łyżki
miód płynny - 2 łyżki
chili w proszku- 0,5 łyżeczki
zupy cebulowe w proszku - 2 op
czosnek przeciśnięty przez praskę- 5 ząbków
imbir świeżo starty - do smaku
Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i namaczamy w lekko osolonej wodzie przez ok. 30 min. Po tym czasie wyjmujemy i osuszamy. W głębokiej misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy przygotowaną marynatą i mieszamy by wszystkie skrzydełka były obtoczone w marynacie. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy ok. 25 min. Następnie folię zdejmujemy i zapiekamy jeszcze 15 min.
Ziołowe skrzydełka na ryżu
skrzydełka - 1,5 kg
czosnek - 3 ząbki
zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
słodka papryka mielona - 3 łyżeczki
cebula - 7 szt
masło - 20 dag
vegeta - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
keczup pikantny - 6 łyżek
ryż - 2 szklanki
olej - 4 łyżki
woda - 6 szklanek
sól, pieprz - do smaku
Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i osuszamy a następnie nacieramy czosnkiem, oprószamy ziołami, papryką, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem i odstawiamy na trzy godziny. Na blachę wysypujemy równomiernie ryż, układamy pokrojoną w plasterki cebulę i skrzydełka. Wlewamy stopione masło, wodę, Całość oprószamy pieprzem, vegetą, paprykę, cukrem, keczupem. Pieczemy ok. 75 min w temp. 200 stopni C.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:01:30
Ostatnio zmieniony: 2013-02-14 19:52:12
Dodaj komentarz