Jak przygotować shoarmę ?
To nietrudny przepis. Dostałam go od znajomej i zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia. Coś a'la mięsny gulasz drobiowy, ale nie do końca. Często króluje u mnie w domu jako główne danie obiadowe. Bardzo szczerze polecam to danie. Mimo trudnej nazwy wcale nie jest skomplikowane.
- • Składniki dania:
- • 2 filety z kurczaka ( można zastąpić indykiem)
- • 30 dag sera żółtego w kawałku
- • 25-35 dag pieczarek
- • 2 średniej wielkości cebule
- • 2 papryki ( najlepiej jedna żółta i jedna czerwona)
- • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka oraz curry, którego dajemy najwięcej
- • olej do smażenia i nieco do mięsa
Mięso należy oczywiście umyć, obkroić i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Tak przygotowane przełożyć należy do miski i dosłownie zasypać przyprawami. Najwięcej dajemy oczywiście curry. Przyprawione skropić trzeba nieco olejem i wsadzić do lodówki na około pół godziny.
W tym czasie szykujemy resztę składników dania. Cebulę oraz pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę zaś pozbawiamy nasion (warto białe sobie zostawić i wysuszyć, są wyśmienite jako przyprawa do dań mięsnych) i kroimy w niezbyt grube paski. Ser należy utrzeć na tarce.
Pieczarki należy podsmażyć na maśle lub oleju (ja preferuję masło). Gdy już puszczą sok dodać należy do nich pokrojone wcześniej paprykę i cebulkę. Całość doprawić należy solą i pieprzem. Smażymy wszystko do czasu, aż nieco się zarumieni.
Mięso wyciągamy z lodówki i na drugiej patelni je podsmażamy. Podsmażone już nieco przełożyć należy do warzyw. Mieszamy całość dokładnie. Na końcu podsypujemy danie serem żółtym. Gdy się on nam roztopi wykładamy całość na talerze. Danie to wyśmienicie komponuje się z ziemniakami i z jakąś surówką posiadającą w swoim składnie konserwową kukurydzę i paprykę. Ja sama improwizuję w tej kwestii. Shoarma jest też przepyszna z chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi i ryżem.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Danie fajnie smakuje też po prostu z chlebem. Ciekawy smak nadaje też żółty, śmietankowy ser z papryką.
- •Shoarma całkiem nieźle komponuje się z sosem czosnkowym no i z frytkami.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 18:57:45
Ostatnio zmieniony: 2013-02-07 00:24:23
Ostatnio zmieniony: 2012-11-11 16:21:14
Ostatnio zmieniony: 2012-06-07 11:12:17
Ostatnio zmieniony: 2012-02-27 21:26:37
Ostatnio zmieniony: 2011-04-14 08:57:23
Ostatnio zmieniony: 2011-04-13 21:33:46
Ostatnio zmieniony: 2011-04-05 10:27:13
Ostatnio zmieniony: 2011-04-05 09:49:24
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony: 2011-03-26 15:18:33
Ostatnio zmieniony: 2011-03-26 10:50:18
Ostatnio zmieniony: 2011-03-26 09:11:50
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 22:48:20
Dodaj komentarz