Jak przygotować rybę po grecku?

Jest to potrawa, która wbrew nazwie jest tradycyjną polską potrawą. Jest łatwa w przygotowaniu, powinna znaleźć się na każdym wigilijnym stole. Może także zaszczycić nasz stół na każdą inną okazję.

  • 1 kg filetów ryb najlepiej morskich
  • 3 marchewki sredniej wielkości
  • 1 nieduży seler
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki
  • seler
  • mąka
  • olej
  • 3-4 łyzki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, bazylia, oregano
  • liść laurowy, ziele angielskie
1

Filety dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kawałki 4-5 centymetrowe.


2

Następnie delikatnie obtoczyć kawałki ryby w mące dokładnie przyciskając. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.


3

Obrane warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wraz z ziołami i przyprawami dusić na niewielkiej ilości oleju, na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez około 30 minut.


4

Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy oraz sok z cytryny. W zależności od smaku można dodać odrobinkę cukru.


5

Po ostudzeniu warzyw i ryby układać w misce naprzemiennie rybę i warzywa. Następnie wstawić do lodówki.


6

Najlepiej przygotować danie jeden dzień wcześniej, wtedy wszystkie składniki się przegryzą.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 25.11.2012

Komentarze

Fajny przepis, mam tu podobny: http://www.zaradni.pl/porada/3340,jak_zrobic_rybe_po_grecku

Ostatnio zmieniony: 2013-04-22 14:32:38