Jak przygotować różnorodne klopsiki z mięsa mielonego ?
Zraziki z mięsa mielonego dość często goszczą na moim stole. Za każdym razem przygotowuję je jednak w inny sposób dzięki czemu nigdy jeszcze nie usłyszałam narzekania w stylu:"znowu mielone".A oto kilka moich sposobów na różnorodne mielone:
- • mięso mielone, ryż, kapusta, brokuł, brukselka, kalafior,marchew, jajka, pieczarki, żółty ser, pikantna kiełbasa, metka, zielenina, keczup, musztarda, koncentrat pomidorowy
Szybkie gołąbki. Do mięsa mielonego dodaję ugotowany i wystudzony ryż i pokrojoną, sparzoną kapustę /białą lub modrą/, doprawiam do smaku, dokładnie wyrabiam, formuję klopsiki i smażę na złoty kolor.
Klopsiki z warzywami. Brukselkę oczyszczam, kalafior i brokuł dzielę na różyczki i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Odsączone i przestudzone warzywa oblepiam przygotowanym, przyprawionym i wyrobionym mięsem mielonym, formuję kuleczki i smażę w tradycyjny sposób. W innej wersji do masy mięsnej możemy dodać startą na tarce marchewkę lub drobno pokrojoną kolorową paprykę.
Mielone faszerowane. W środek klopsików możemy wkładać wszystkie te produkty, które podpowie nam fantazja np; ugotowane na twardo jajko, podsmażone pieczarki, starty żółty ser, kawałki sera koziego, kawałki pikantnej kiełbasy lub metki itp.
Klopsiki dla najmłodszych. Przygotowując klopsy dla malucha możemy dodać do mięsa mielonego ugotowaną, drobno pokrojoną włoszczyznę, delikatnie doprawić, uformować kuleczki i zamiast usmażyć -ugotować w bulionie.
Masa mięsna. Do masy mięsnej możemy dodać drobno posiekaną zieleninę /koperek, natkę pietruszki/ oraz świeże zioła / bazylię, oregano/. Doprawić masę możemy musztardą, keczupem lub koncentratem pomidorowym co nie tylko urozmaici smak potrawy ale także zmieni jej kolor.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Najsmaczniejsze potrawy z mięsa mielonego są wówczas gdy mięso mielimy w domu - wówczas wiemy jakie mięso faktycznie jemy.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-14 08:56:25
Dodaj komentarz