Jak przygotować pyszny deser z mascarpone z nutką wiśniową?
Desery z serkiem mascarpone są smaczne oraz proste w przygotowaniu. Wystarczy puścić wodze fantazji, dobrać odpowiednie/ulubione składniki i deser gotowy. Jedyną wadą mogą być kalorie - no, ale cóż od czasu do czasu można sobie pozwolić. Moja propozycja to deser mascarpone o smaku kawowo-kakaowo-wiśniowym.
- • Składniki na 2 porcje:
- • - 2 żółtka
- • - 2 łyżki cukru
- • - 25 dag serka mascarpone
- • - 0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
- • - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- • - 0,5 szklanki wrzątku
- • - 8-10 biszkoptów
- • - 1 łyżeczka kakao
- • - 0,5 szklanki drylowanych wiśni z zalewy
Krem jajeczno-serowy
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na jasny gładki krem. Następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy.
Krem jajeczno-serowo-śmietanowy
W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie dodajemy do masy jajeczno-serowej i dokładnie miksujemy.
Krem kakaowy
Przekładamy 3-4 łyżki gotowego kremu do oddzielnego naczynia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane kremy (jasny i ciemny) wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
Napar kawowy
Do bulionówki wsypujemy kawę rozpuszczalną, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie deseru
Na dnie dwóch pucharków układamy nasączone w naparze kawowym biszkopty (dwa suche biszkopty odkładamy do dekoracji). Na biszkoptach układamy wiśnie (kilka zostawiamy do dekoracji). Na wiśniach kładziemy jasny krem, a na nim krem kakaowy.
Dekoracja deseru
Deser dekorujemy odłożonymi biszkoptami i wiśniami.
Dodaj komentarz