Jak przygotować pyszne ziemniaczane koperty z powidłami?

Ziemniaki na słodko? Czemu nie, szczególnie na przednówku - kiedy są mało apetyczne w tradycyjnej postaci. Do poniższego przepisu można użyć nawet tych lekko słodkawych w smaku, czyli po prostu przemarzniętych, których nie da się za bardzo wykorzystać do obiadu.

  • Mąka pszenna, ugotowane ziemniaki, sól, cukier puder, masło, bułka tarta, powidła lub marmolada.
1

Przygotuj:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,5 kg mąki pszennej
1/5 kostki masła
4 łyżki cukru pudru
szczyptę soli
ulubione powidła lub marmoladę - najlepiej kwaśnawe w smaku, i domowej roboty.


2

Ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę, sól, stopione i ostudzone masło oraz cukier puder. Z podanych składników wyrób ciasto.Ma być wilgotne, ale nie powinno kleić się do ręki.


3

Posyp stolnicę odrobiną mąki; mąką posmaruj też wałek do ciasta. Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Placek pokrój na kwadraty. Na każdym kwadracie połóż sporą porcję nadzienia z powideł lub marmolady


4

Składaj każdy kwadrat wzdłuż przekątnej, by powstały trójkąty. Porządnie sklej brzegi ciasta - by nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.


5

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni Celsjusza. Blachę posmaruj masłem lub olejem i posyp bułką tartą. Ułóż na niej dość ściśle ziemniaczane koperty. Piecz do zrumienienia ok. 30 minut (nie używaj termoobiegu, by nie wysuszyć wypieków).


6

Zaraz po wyjęciu z piekarnika przełóż ciastka na talerz i posyp je cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Smacznego :-).


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Uważaj, by przy sklejaniu brzegów ciasta nie zabrudzić ich nadzieniem. Ziemniaczane koperty są pyszne na i ciepło, i na zimno.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.03.2010

Komentarze

fajny przepis
Ciekawy przepis:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 10:53:23