Jak przygotować pyszne szaszłyki z krewetkami?

Owoce morza nie cieszą się w Polsce zbyt wielką popularnością. Jednak krewetki stanowią wyjątek. Wielu ludzi je lubi są smaczne często podawane w restauracjach jako przystawka. Podpowiem wam jak je przyrządzić w taki sposób aby każdy kto ich nie próbował w końcu się do nich przekonał.

  • Papryka
  • Ogórek
  • Przyprawy (bazylia, oregano, papryka ostra, sos sojowy)
  • Czosnek
  • Krewetki
  • Cebula
  • Grill elektryczny, zwykły lub szaszłykarka
1

Oto mój przepis na szaszłyki z krewetek. (na 4 szaszłyki)
Potrzebne warzywa:
-papryka zielona lub czerwona,
-dwie małe cebule (małe ponieważ łatwiej nabijać małe krążki),
-ogórek gruntowy lub dwa,
-ząbek czosnku,
-ogórki w przyprawie curry (domowej roboty),
Przyprawy:
-delikat Knorr lub sos sojowy,
-oregano,
-bazylia,
-papryka ostra,
-przyprawa do szaszłyków
Oraz krewetki Black Tiger ok. 200gram


2

Zamrożone krewetki przelewamy ciepłą wodą aby się rozmroziły. Odrywamy łykowate ogonki, nie będą nam potrzebne.


3

Do krewetek posypujemy bazylię oregano, paprykę ostrą, czosnek i dodajemy delikatu lub sosu sojowego.

UWAGA!!! Nie przesadzajmy z delikatem bo jest bardzo słony, sos sojowy jest łagodny dlatego nie mamy się czego obawiać, uważajmy także z papryką ostrą.


4

Kroimy wszystkie warzywa.


5

Przyprawiamy bazylią, oregano i delikatem bądź sosem sojowym.


6

Nabijamy wszystko na szaszłyki według własnego uznania.


7

Umieszczamy w szaszłykarce, grillu elektrycznym czy zwykłym grillu (w przypadku dwóch ostatnich pamiętajmy o obracaniu)


8

Szaszłyki podgrzewać do zarumienienia się krewetek lub według własnego uznania.

Życzę smacznego!!!


9

Uwagi i spostrzeżenia

  • Nie przesadzać z delikatem i ostrymi przyprawami

  • Pamiętajmy ze delikat jest słony

  • Dodatki podałem przykładowo, można dodać wg własnego uznania np. pomidor cherry, cukinia, mięsa typu boczek karkówka, kurczak


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 15.07.2011

Komentarze

apetyczne
Hmm, wygląda ciekawie. Kiedyś nie lubiłem krewetek ale od jakiegoś czasu się przemogłem. Wypróbuje kiedyś ten przepis.

Ostatnio zmieniony: 2012-02-07 12:26:30