Jak przygotować pyszne szaszłyki z krewetkami?
Owoce morza nie cieszą się w Polsce zbyt wielką popularnością. Jednak krewetki stanowią wyjątek. Wielu ludzi je lubi są smaczne często podawane w restauracjach jako przystawka. Podpowiem wam jak je przyrządzić w taki sposób aby każdy kto ich nie próbował w końcu się do nich przekonał.
- • Papryka
- • Ogórek
- • Przyprawy (bazylia, oregano, papryka ostra, sos sojowy)
- • Czosnek
- • Krewetki
- • Cebula
- • Grill elektryczny, zwykły lub szaszłykarka
Oto mój przepis na szaszłyki z krewetek. (na 4 szaszłyki)
Potrzebne warzywa:
-papryka zielona lub czerwona,
-dwie małe cebule (małe ponieważ łatwiej nabijać małe krążki),
-ogórek gruntowy lub dwa,
-ząbek czosnku,
-ogórki w przyprawie curry (domowej roboty),
Przyprawy:
-delikat Knorr lub sos sojowy,
-oregano,
-bazylia,
-papryka ostra,
-przyprawa do szaszłyków
Oraz krewetki Black Tiger ok. 200gram
Zamrożone krewetki przelewamy ciepłą wodą aby się rozmroziły. Odrywamy łykowate ogonki, nie będą nam potrzebne.
Do krewetek posypujemy bazylię oregano, paprykę ostrą, czosnek i dodajemy delikatu lub sosu sojowego.
UWAGA!!! Nie przesadzajmy z delikatem bo jest bardzo słony, sos sojowy jest łagodny dlatego nie mamy się czego obawiać, uważajmy także z papryką ostrą.
Kroimy wszystkie warzywa.
Przyprawiamy bazylią, oregano i delikatem bądź sosem sojowym.
Nabijamy wszystko na szaszłyki według własnego uznania.
Umieszczamy w szaszłykarce, grillu elektrycznym czy zwykłym grillu (w przypadku dwóch ostatnich pamiętajmy o obracaniu)
Szaszłyki podgrzewać do zarumienienia się krewetek lub według własnego uznania.
Życzę smacznego!!!
Uwagi i spostrzeżenia
- •Nie przesadzać z delikatem i ostrymi przyprawami
- •Pamiętajmy ze delikat jest słony
- •Dodatki podałem przykładowo, można dodać wg własnego uznania np. pomidor cherry, cukinia, mięsa typu boczek karkówka, kurczak
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-02-07 12:26:30
Dodaj komentarz