Jak przygotować pyszne surówki z selera?
Surówki są pysznym i zdrowym dodatkiem do każdego obiadu. Dostarczają organizmowi ogromną dawkę witamin i minerałów, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Poniżej przedstawiam kilka surówek z nie docenianym trochę selerem.
- • seler, marchew, jabłko, oliwki,natka pietruszki, orzechy laskowe,sok z cytryny,jogurt naturalny,korniszony, suszone śliwki i morele, rodzynki, śmietana,oliwa, oregano, sól, pieprz, cukier, kminek
Surówka selerowa z oliwkami.
1 średni seler
1 marchew
1 jabłko
10 czarnych oliwek
0,5 pęczka natki pietruszki
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
tymianek, kminek, sól, pieprz - do smaku
Seler, marchew i jabłko obieramy i ścieramy na tarce /jabłko o dużych oczkach a warzywa o małych oczkach/. Dodajemy pokrojone w krążki oliwki, posiekaną natkę i oregano, sok z cytryny i oliwę oraz doprawiamy do smaku. Mieszamy.
Surówka selerowa z orzechami.
1 seler średni
1 jabłko
5 dag łuskanych orzechów laskowych
0,25 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, cukier - do smaku
Seler i jabłko obieramy a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy drobno siekamy i dodajemy do jabłka i selera. Jogurt mieszamy z solą, pieprzem i cukrem i dodajemy do surówki. Mieszamy.
Surówka selerowa ze śliwkami i morelami.
1 średni seler
5 moreli suszonych
5 śliwki suszone
2 łyżki rodzynek
1 jabłko
2 łyżki soku z cytryny
0,3 szklanki śmietany 12%
sól, pieprz - do smaku
Morele, śliwki i rodzynki namaczamy w wodzie przez ok. 1 godz., następnie odsączamy i drobno kroimy. Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki i dodajemy śmietanę wymieszaną z sokiem z cytryny i doprawioną do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
Surówka selerowa z korniszonami.
2 selery
1 jabłko
2 korniszony
4 łyżki soku z cytryny
0,5 szklanki śmietany 12%
cukier, sól, pieprz - do smaku
Selery, korniszony i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Mieszamy.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:26:12
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 21:43:25
Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 20:32:04
Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 20:32:04
Ostatnio zmieniony: 2012-05-14 20:37:46
Ostatnio zmieniony: 2012-05-14 17:51:25
Dodaj komentarz