Jak przygotować pyszne potrawy z cukinią?
Cukinia to jedno z wielu pysznych warzyw, które kojarzą nam się z latem. Warzywo to polecane jest osobom dbającym o szczupłą sylwetkę, gdyż ma bardzo niską wartość energetyczną. Jednocześnie zawiera ono szereg witamin min. C, A, K i B oraz beta-karoten, żelazo, potas i magnez. Zawarte w cukinii związki działają odkwaszająco na organizm i przyspieszają proces trawienia. Dlatego też warto spożywać cukinię dość często. Najczęściej podajemy ją faszerowaną mięsem mielonym lub jako dodatek do lecza. Oto kilka propozycji podania cukinii w innych wersjach :
- • cukinia,marchew, cebula, bulion,ryż, mleko, jogurt,jajko, koperek,curry, vegeta, sól, pieprz, mąka, płatki kukurydziane, olej, papryka, serek topiony,czosnek, maggi,żółty ser, natka, szpinak,marchew
Zupa z cukinią
cukinia - 2 szt
marchew - 2 szt
cebula - 1 szt
rosół lub bulion z kostki - 1 l
ryż - 0,5 szklanki
tłuste mleko - 1 szklanka
gęsty jogurt naturalny - 1 szklanka
jajko - 1 szt
posiekany koperek - 2 łyżki
sól, pieprz,curry,vegeta - do smaku
Cukinie dokładnie myjemy a następnie /bez obierania/ kroimy w kostkę. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rosół podgrzewamy w garnku, wrzucamy warzywa, doprawiamy do smaku vegetą, zagotowujemy a następnie zmniejszamy ogień. Po ok. 10 min dodajemy opłukany ryż, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 25 min. Następnie wlewamy mleko i ponownie zagotowujemy. Zupę zdejmujemy z ognia. Jajko dodajemy do jogurtu, dodajemy także trochę soli, pieprzu i curry, dokładnie mieszamy a następnie ciągle energicznie mieszając dodajemy do zupy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku - szczególnie curry.Przed podaniem zupę posypujemy koperkiem. Zupa nie nadaje się do odgrzewania.
Chrupiące kotleciki z cukinii.
cukinia mała - 1 szt
mąka - ok.6 łyżek
płatki kukurydziane - do panierowania
jajka - 2 szt
vegeta, sól, pieprz - do smaku
olej - do smażenia
Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w plastry. Oprószamy solą, vegetą i pieprzem. Odstawiamy na 30 min. Po tym czasie plastry cukinii osaczamy i obtaczamy w mące. Jajka rozkłócamy z mąką w takiej ilości aby powstało ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Cukinie zanurzamy w cieście a następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Cukinia w sosie serowym.
cukinia duża - 1 szt
czerwona papryka - 1 szt
serek topiony - 1 szt
czosnek - 3 ząbki
zioła prowansalskie - 1 łyżka
maggi - do smaku
oliwa - do smażenia
Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Z papryki usuwamy gniazda nasienne a miąższ kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy na niej plastry cukinii - jeden obok drugiego, skrapiamy maggi, smażymy ok. 6 min. Po tym czasie zmniejszamy ogień, odwracamy plasterki cukinii i ponownie skrapiamy maggi. Dodajemy czosnek i posypujemy połową ziół prowansalskich. Podsmażamy ok. 3 -4 min. Dodajemy paprykę, pokrojony serek i resztę ziół prowansalskich. Dodajemy odrobinę wody i dusimy ok. 10 min. pod przykryciem. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy aby ser się roztopił. Następnie zdejmujemy pokrywkę i kilka minut odparowujemy nadmiar powstałego sosu.
Placki z cukinii
cukinia - 80 dag
starty żółty ser - 20 dag
sól - 0,5 łyżeczki
jajka - 4 szt
czosnek - 4 ząbki
posiekana natka pietruszki - 1 pęczek
mąka - 7 łyżek
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
olej - do smażenia
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy jajka i solimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz startym żółtym serem. Dodajemy do cukinii i dokładnie mieszamy. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką niewielkie porcje ciasta i smażymy placuszki z obu stron na rumiano.
Pasztet z cukinii ze szpinakiem
cukinia - 1 kg
szpinak - 15 dag
cebula - 10 dag
czosnek - 1 ząbek
mleko - 0,3 szklanki
bułka tarta - 0,5 szklanki
olej - 1 łyżka
jajka - 2 szt
mielony imbir - 0,5 łyżeczki
drobno posiekane listki mięty - 1 łyżka
zmielone orzeszki ziemne - 5 dag
zmielone płatki owsiane - 1 łyżka
masło - 1 łyżka
sól, pieprz - do smaku
Cukinie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Mleko podgrzewamy i ciepłym zalewamy bułkę tartą. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy cukinię, smażymy do czasu aż zmięknie, rozgniatamy widelcem i studzimy. Wbijamy jajka, dodajemy imbir i miętę, dodajemy orzeszki, płatki owsiane i lekko odciśniętą bułkę tartą. Doprawiamy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Szpinak myjemy, osuszamy, podduszamy na maśle, solimy i mieszamy. Krótką "keksówkę" natłuszczamy. Na dnie układamy połowę masy z cukinii, następnie szpinak i na wierzchu resztę masy z cukinii. Wyrównujemy i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do dużego naczynia z gorącą wodą - tak by forma była zanurzona do połowy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 35 min.
Cukinia w śmietanie.
młoda cukinia - 1 szt
śmietana lub jogurt - 2 łyżki
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Do cukinii dodajemy śmietanę /lub jogurt/ i mieszamy.
Potrawka z cukinii i marchewki
cukinia - 1 szt
cebula - 1 szt
marchew - 1 szt
sól, pieprz, vegeta - do smaku
oliwa - 1 łyżeczka
Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej marchew z cebulą. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do marchewki i doprawiamy do smaku. Dusimy ok. 15 min.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:02:43
Ostatnio zmieniony: 2012-07-16 13:02:39
Ostatnio zmieniony: 2012-07-16 12:27:58
Dodaj komentarz