Jak przygotować pyszne kokosanki?
Kokosanki są ciastkami, które zawsze wychodzą, ładnie wyglądają i pysznie smakują. Sprawdzają się na wszystkich przyjęciach oraz są idealnym dodatkiem do kawy. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
- • 2 kostki masła
- • 3 jajka
- • szklanka cukru
- • woda
- • mleko
- • proszek do pieczenia
- • spirytus
- • wiórki kokosowe
- • kakao
- • płynny miód
- • blacha 25 na 28 cm
- • papier do pieczenia
Na samym początku musimy przygotować i upiec ciasto. 1 kostkę masła, 3 żółtka, 0.5 szklanki cukru ucieramy na gładką masę. Dodajemy 3 łyżki płynnego miodu, 0,5 szklanki mleka, 3 łyżki zimnej wody oraz 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - wszystkie składniki energicznie mieszamy. Na końcu dodajemy sztywną pianę z białek i mieszamy delikatnie. Ciasto jest gęste - rozciągamy je łyżką na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (25x28 cm) i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temp. 180 stopni.
Drugim krokiem jest przygotowanie polewy. 1 kostkę masła, 0,5 kg cukru i 12 łyżek mleka podgrzewamy mieszając aż do zagotowania. Następnie dodajemy 4 łyżki kakao rozrobione w 50 g spirytusu. Przy wlewaniu do gorącej masy następuje bardzo intensywne kipienie - garnek należy zdjąć z ognia i wszystko dokładnie wymieszać. Masa musi być gładka i bez grudek.
Ciasto kroimy w kostkę lub romby i moczymy przez krótki czas w polewie. Umoczone ciastka wykładamy na cedzak, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Potrzebujemy około 25 dkg wiórek kokosowych. Polewę najlepiej trzymać cały czas na niewielkim ogniu, ponieważ powinna być przez cały czas ciepła.
SMACZNEGO!
Uwagi i spostrzeżenia
- •Spirytus wymieszany z kakao bardzo mocno się pieni, gdy wlewamy go do gorącej polewy. Zalecam ostrożność - garnek należy zdjąć z ognia.
- •Polewa do maczania ciastek powinna być ciepła.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 18:26:11
Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 11:00:44
Ostatnio zmieniony: 2012-10-15 20:00:13
Ostatnio zmieniony: 2010-11-28 12:35:36
Dodaj komentarz