Jak przygotować pyszne grzane wino?

Nic tak nie rozgrzewa w zimowy wieczór jak kufelek pysznego grzanego wina. Możesz przygotować takie samodzielnie w kilku prostych krokach:

  • jedna pomarańcza
  • cynamon
  • imbir
  • wino
  • goździki
  • cukier/miód
1

Do sporządzenia własnego grzańca, zakup przede wszystkim wino - może być niedrogie z dyskontu, najlepiej czerwone, półsłodkie.


2

Zaopatrz się w korzeń imbiru (może być suszony z torebki jednak ja polecam świeży), pomarańczę, goździki, cynamon (w proszku lub w laskach) i cukier (można też skorzystać z miodu jeśli ktoś lubi)


3

Pamiętaj o dokładnym umyciu pomarańczy, tak aby nie czuć potem goryczy z "oprysków".


4

Imbir najlepiej pokroić w cienkie plastry (bez obierania ze skórki), można też w słupki.


5

Przelej wino do wysokiego garnka i wstaw na kuchenkę na nieduży ogień.


6

Do grzejącego się wina wrzucamy przygotowane kawałki imbiru, goździki (od 5 do 8), dosypujemy cynamonu (wedle uznania ale lepiej nie przesadzać z ilością - cynamon ma nadać aromatu, ale nie przesądzać o smaku), dosładzamy napój, również bez przesady - jakieś 2 łyżeczki cukru, ewentualnie łyżka stołowa miodu. Osobiście polecam miód, nadaje bogatszego smaku.


7

Taką miksturę grzejemy przez kilka minut, mieszając co jakiś czas, do czasu aż zacznie parować. Pamiętaj, aby nie zagotować wina.


8

Przelej wino do szklanek/kubków/kufli dekorując je kawałkiem pomarańczy z której sok można wycisnąć dla smaku. Smacznego!


9

Uwagi i spostrzeżenia

  • Przypominam o niegotowaniu wina - utraci ono wówczas swój smak i aromat


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 02.12.2012

Komentarze