Jak przygotować pyszne desery z rabarbaru ?

Rabarbar to roślina zdecydowanie niedoceniana przez nas.Jest łatwa w uprawie, ma małe wymagania a można z niej wyczarować przepyszne cuda kulinarne. Orzeźwiający smak rabarbaru pysznie smakuje w upalne dni ale nie tylko. Oto kilka propozycji na łatwe w wykonaniu desery z rabarbarem w roli głównej.

  • rabarbar, cukier, cukier waniliowy,mąka ziemniaczana, woda. sok z cytryny, śmietana, czerwone wino, żelatyna,sok pomarańczowy, skórka z pomarańczy,mleko, jajka, mąka, proszek do pieczenia, czekolada mleczna
1

Kisiel rabarbarowy
rabarbar - 80 dag
cukier - 4 łyżki
cukier waniliowy - 1 opakowanie
mąka ziemniaczana - 4 łyżki
woda - 3 szklanki + 4 łyżki
Rabarbar oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Zalewamy wodą /3 szklanki/, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu aż zacznie się rozpadać.Połowę masy rabarbarowej przecieramy przez sito a następnie łączymy z częścią masy nie przetartą. /Możemy przetrzeć przez sito całą masę ale wtedy nie będziemy mieć w kisielu kawałków owoców/ Dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 4 łyżkach wody i dodajemy do musu. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Podgrzewamy do czasu aż całość zgęstnieje. Przekładamy do salaterek.


2

Lody rabarbarowe
rabarbar - 40 dag
cukier - 0,75 szklanki
woda - 0,25 szklanki
sok z cytryny - 2 łyżki
śmietana 30% - 200 ml
Rabarbar oczyszczamy, delikatnie obieramy z włókien i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości często mieszając. Masę miksujemy na gładki mus i gotujemy jeszcze ok. 10 min aby masa zgęstniała. Dodajemy sok z cytryny , mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej masę rabarbarową. Dokładnie ale delikatnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godz.


3

Krem rabarbarowy
rabarbar - 50 dag
czerwone wino - 1 szklanka
śmietana kremówka - 1 szklanka
cukier - 0,5 szklanki
cukier waniliowy - 1 łyżka
żelatyna - 3 łyżki
sok pomarańczowy - 4 łyżki
skórka starta z pomarańczy - 1 łyżka
gorąca woda - 6 łyżek
Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki. Wino zagotowujemy z cukrem, wrzucamy rabarbar i gotujemy razem przez ok. 5 min. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie miksujemy. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno. Masę rabarbarową mieszamy delikatnie ale dokładnie z ubitą śmietaną i żelatyną. Przekładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki do stężenia.Przed podaniem możemy udekorować kleksami bitej śmietany.


4

Placuszki rabarbarowe
mleko - 450 ml
jajka - 2 szt
mąka - 2,5 szklanki
cukier waniliowy - 1 op
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
rabarbar - 4 łodygi olej - do smażenia
Sos:
mleczna czekolada - 0,5 tabliczki
mleko - 2 łyżki
Mleko miksujemy z jajkami, mąką, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Rabarbar oczyszczamy, kroimy na kawałki i mieszamy z ciastem. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy ciasto formując placuszki. Smażymy z obu stron tak jak naleśniki. Przygotowujemy sos: czekoladę łamiemy na kawałki i z dodatkiem mleka stapiamy w kąpieli wodnej. Ciepłe placuszki podajemy polane przygotowanym sosem.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 02.05.2012

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:19:06