Jak przygotować pyszną rybę?

Prosty przepis na smaczną, szybką w przygotowaniu rybę z patelni.

  • Ryba (ja kupuje mintaja), bułka tarta, jajko, olej, pieprz, majeranek, czosnek granulowany bądź świeży, tymianek, papryka mielona
1

Rybę płuczemy i odsączamy w szmatkę bądź papierowy ręcznik, żeby nie była zbyt mokra. W międzyczasie załączamy patelnie i wlewamy na nią olej, żeby się rozgrzał.


2

Na jednym talerzu przygotowujemy jajko do panierowania. Na drugim bułkę tartą z przyprawami: pieprzem, majerankiem, tymiankiem, czosnkiem i czerwoną papryką słodką lub ostrą, jak kto lubi.


3

Panierujemy rybę i pieczemy na patelni. Olej powinien być dobrze rozgrzany, wtedy panierka nie będzie odchodzić od ryby. Podajemy z ziemniakami i sałatka.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 25.02.2011

Komentarze

Nie ma za co. Polecam się na przyszłość ;-)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-27 11:22:14

A to tego o tym smażeniu na głębokim tłuszczu nie wiedziałam. Dzięki wielkie!

Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 22:49:39

Warto dodać takie info, że aby ryba wsiąknęła mniej tłuszczu paradoksalnie powinno się ją smażyć na tłuszczu głębszym. Gdzieś to przeczytałam, sprawdziłam i okazało się, że jest to prawda. Że jakoby smażona na tłuszczu płytkim wsysa go więcej zatem zdrowiej jest smażyć ją na głębszym oleju. Bardzo ciekawa kompozycja przypraw :-) wypróbuję przy najbliższym smażeniu :-) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2011-02-26 20:57:32