Jak przygotować przetwory z grzybów leśnych?

Czasem zdarza się, że niewinny wypad na piknik czy przejażdżkę rowerową do lasu kończy się grzybobraniem.Jeśli grzybów znajdziemy niewiele problemu nie ma ale jeśli grzybów jest dużo,nie zjemy ich na kolację i trzeba je jakoś przetworzyć. Najczęściej przygotowujemy grzyby suszone lub w occie. Ja proponuję przygotować z nich troszkę inne ale smaczne przetwory.

  • grzyby leśne, kwasek cytrynowy, sól, pieprz, ziele angielskie, woda, cebula, koncentrat pomidorowy, olej, cukier, oliwa, mielona papryka, liście laurowe, czosnek
1

Grzyby jak świeże
grzyby leśne - 2 kg
kwasek cytrynowy - 1 łyżeczka
sól
woda
Grzyby oczyszczamy, kroimy na pół lub na ćwiartki i kilkakrotnie płuczemy. Do gotującej się dość słonej wody dodajemy kwasek cytrynowy /dzięki temu grzyby zachowają kolor/, wrzucamy grzyby i gotujemy ok. 10 min. W tym czasie zbieramy łyżką tworzące się szumowiny. Następnie grzyby odcedzamy /ale wodę zachowujemy/ i przekładamy do słoików, zalewamy wodą w której się gotowały, zakręcamy i pasteryzujemy 20 min. Następnego dnia ponownie pasteryzujemy 20 min.


2

Grzyby w koncentracie pomidorowym
grzyby leśne - 2 kg
cebula - 0,5 kg
koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek
ocet - 5 łyżek
cukier - 4 łyżki
sól i pieprz - do smaku
olej
Grzyby oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Do cebuli dodajemy grzyby, koncentrat pomidorowy, ocet, cukier i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane grzyby przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.


3

Grzyby po kaszubsku
grzyby leśne - 1 kg
cebula - 4 szt
oliwa - 1 szklanka
zalewa:
woda - 1 szklanka
ostra mielona papryka - 2 łyżeczki
cukier - 5 łyżek
ocet 10% - 6 łyżek
mocny przecier pomidorowy - 5 łyżek
Grzyby oczyszczamy, kroimy, płuczemy i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 15 min. i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy stanie się szklista dodajemy do niej grzyby. Z wody, mielonej papryki, cukru, octu i przecieru pomidorowego zagotowujemy zalewę. Gdy zacznie się gotować dodajemy do niej grzyby z cebulą i oliwą. Mieszamy i zagotowujemy. Gorące grzyby wraz z dodatkami i zalewą przekładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy.


4

Rydze konserwowane w maśle
rydze - 2 kg
sklarowane masło - 50 dag
sól - 1 łyżka
Masło rozgrzewamy aż zacznie się rumienić. Wrzucamy oczyszczone, pozbawione korzonków rydze, solimy i smażymy na dużym ogniu bez przykrycia. Gdy odparują i nie będzie w nich już wody gorące przekładamy do słoików wraz z masłem i mocno zakręcamy. Nie pasteryzujemy. Przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.


5

Grzyby marynowane
grzyby leśne - 2 kg
ocet 10% - 1 szklanka
cebula - 1 szt duża
pieprz - 15 ziaren
ziele angielskie - 4 ziarna
liście laurowe - 2 szt
cukier - 4 łyżeczki
sól - do smaku
woda
Grzyby /borowiki, podgrzybki lub kozaki/ oczyszczamy i opłukujemy. Zalewamy 2,5 l wody, dodajemy 2,5 łyżki soli i gotujemy ok. 30 min. na małym ogniu. Cebule obieramy i kroimy w półtalarki. Jeden litr wody mieszamy z octem, łyżeczką soli, cukrem, przyprawami i wrzucamy cebulę. Zalewę gotujemy 15 min pod przykryciem. Grzyby odcedzamy, układamy w słoikach, zalewamy gorącą marynatą i zakręcamy.


6

Grzyby z czosnkiem
grzyby leśne - 2 kg
marynata:
ocet 10% - 1 szklanka
woda - 4 szklanki
sól - płaska łyżeczka
do każdego słoika wrzucamy:
czosnek - 2 ząbki
ziele angielskie - 3 ziarna
pieprz - 3 ziarna
liść laurowy - 1 szt
Grzyby oczyszczamy, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 10 min. Następnie grzyby odcedzamy i przelewamy świeżą gorącą wodą. Do każdego słoika wrzucamy przyprawy, napełniamy osączonymi gorącymi grzybami do wysokości 2/3 słoików a następnie zalewamy gorącą marynatą. Zakręcamy, odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 02.09.2012

Komentarze

pyszne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:50:58