Jak przygotować przetwory z czosnku?
Czosnek dostępny jest przez cały rok dlatego możemy spożywać na surowo. Możemy go również marynować, dzięki czemu uzyska on ciekawszy aromat /zależnie od dodatków z jakimi był marynowany/ a potrawy, do których go dodamy zyskają wspanialszy, subtelniejszy smak.
- • czosnek, ocet, woda, cukier, sól, pieprz, papryka czerwona, papryczka chili, miód, sok z cytryny, liście laurowe, białe wytrawne wino, estragon, oliwa
Czosnek marynowany
czosnek - 0,5 kg
zalewa:
ocet winny 6% - 0,5 szklanki
woda - 2 szklanki
sól - 2 łyżeczki
cukier - 2 łyżki
Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy i układamy w małych słoiczkach. Z podanych składników zagotowujemy zalewę i przestudzoną napełniamy słoiczki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min.
Czosnek marynowany z przyprawami i papryką
czosnek - 1 kg
papryka czerwona - 1 strąk
sól
zalewa :
ocet 10% - 1 szklanka
woda - 1 szklanka
sól - 1 łyżka
cukier - 2 łyżki
pieprz czarny - 10 ziaren
ziele angielskie - 6 ziaren
liście laurowe - 3 szt
Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasion, kroimy w kostkę lub paski i wraz z czosnkiem zalewamy osolonym wrzątkiem. Odsączamy, zanurzamy w zimnej wodzie, ponownie odsączamy i układamy w słoiczkach.Z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy i napełniamy nią słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.
Czosnek w miodowej marynacie
czosnek - 5 główek
zalewa:
ocet winny - 0,5 szklanki
woda - 0, 25 szklanki
miód - 3 łyżki
sok z jednej cytryny
sól - 1 szczypta
Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy, wrzucamy na 2-3 min do wrzątku, odsączamy i układamy ciasno w słoiczkach. Z podanych składników zagotowujemy zalewę i gorącą napełniamy słoiczki. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.
Czosnek marynowany w winie
czosnek - 25 główek
białe wytrawne wino - 4 szklanki
ocet winny - 0,25 szklanki
papryczki chili - 3 szt
cukier - 0,75 szklanki
liście laurowe - 4 szt
świeży estragon - 4 gałązki
mielony pieprz - 1 łyżka
sól - 1 czubata łyżka
oliwa
Wino zagotowujemy z octem, cukrem, solą, estragonem, oczyszczonymi z nasion i pokrojonymi papryczkami chili, liśćmi laurowymi i pieprzem. Do wrzącej zalewy wrzucamy obrane ząbki czosnku i po minucie zdejmujemy z ognia. Odstawiamy pod przykryciem na 8-12 godz. Następnego dnia czosnek wraz z zalewą ponownie zagotowujemy i gotujemy ok. 3 min. Zdejmujemy z ognia studzimy. Czosnek układamy ciasno w słoiczkach i zalewamy zalewą. Do każdego słoiczka wlewamy łyżkę oliwy. Słoiczki szczelnie zakręcamy i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:50:25
Ostatnio zmieniony: 2012-09-28 13:02:12
Ostatnio zmieniony: 2012-09-24 10:38:52
Ostatnio zmieniony: 2012-09-24 00:05:03
Ostatnio zmieniony: 2012-09-22 20:31:44
Ostatnio zmieniony: 2012-09-22 13:40:56
Dodaj komentarz