Jak przygotować przetwory z czosnku?

Czosnek dostępny jest przez cały rok dlatego możemy spożywać na surowo. Możemy go również marynować, dzięki czemu uzyska on ciekawszy aromat /zależnie od dodatków z jakimi był marynowany/ a potrawy, do których go dodamy zyskają wspanialszy, subtelniejszy smak.

  • czosnek, ocet, woda, cukier, sól, pieprz, papryka czerwona, papryczka chili, miód, sok z cytryny, liście laurowe, białe wytrawne wino, estragon, oliwa
1
Czosnek, źródło zdjęcia: commons.wikimedia.org/wiki/File:Garlic.jpg Czosnek, źródło zdjęcia: commons.wikimedia.org/wiki/File:Garlic.jpg

Czosnek marynowany
czosnek - 0,5 kg
zalewa:
ocet winny 6% - 0,5 szklanki
woda - 2 szklanki
sól - 2 łyżeczki
cukier - 2 łyżki
Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy i układamy w małych słoiczkach. Z podanych składników zagotowujemy zalewę i przestudzoną napełniamy słoiczki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min.


2

Czosnek marynowany z przyprawami i papryką
czosnek - 1 kg
papryka czerwona - 1 strąk
sól
zalewa :
ocet 10% - 1 szklanka
woda - 1 szklanka
sól - 1 łyżka
cukier - 2 łyżki
pieprz czarny - 10 ziaren
ziele angielskie - 6 ziaren
liście laurowe - 3 szt
Czosnek dzielimy na ząbki i obieramy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasion, kroimy w kostkę lub paski i wraz z czosnkiem zalewamy osolonym wrzątkiem. Odsączamy, zanurzamy w zimnej wodzie, ponownie odsączamy i układamy w słoiczkach.Z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy i napełniamy nią słoiki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.


3

Czosnek w miodowej marynacie
czosnek - 5 główek
zalewa:
ocet winny - 0,5 szklanki
woda - 0, 25 szklanki
miód - 3 łyżki
sok z jednej cytryny
sól - 1 szczypta
Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy, wrzucamy na 2-3 min do wrzątku, odsączamy i układamy ciasno w słoiczkach. Z podanych składników zagotowujemy zalewę i gorącą napełniamy słoiczki. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.


4

Czosnek marynowany w winie
czosnek - 25 główek
białe wytrawne wino - 4 szklanki
ocet winny - 0,25 szklanki
papryczki chili - 3 szt
cukier - 0,75 szklanki
liście laurowe - 4 szt
świeży estragon - 4 gałązki
mielony pieprz - 1 łyżka
sól - 1 czubata łyżka
oliwa
Wino zagotowujemy z octem, cukrem, solą, estragonem, oczyszczonymi z nasion i pokrojonymi papryczkami chili, liśćmi laurowymi i pieprzem. Do wrzącej zalewy wrzucamy obrane ząbki czosnku i po minucie zdejmujemy z ognia. Odstawiamy pod przykryciem na 8-12 godz. Następnego dnia czosnek wraz z zalewą ponownie zagotowujemy i gotujemy ok. 3 min. Zdejmujemy z ognia studzimy. Czosnek układamy ciasno w słoiczkach i zalewamy zalewą. Do każdego słoiczka wlewamy łyżkę oliwy. Słoiczki szczelnie zakręcamy i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 17.09.2012

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:50:25

Właśnie po raz pierwszy posadziłam czosnek na działce, w razie obfitych plonów wiem co z nim zrobię. Dzięki za porady.

Ostatnio zmieniony: 2012-09-28 13:02:12

Do sałatek jest idealny ! :-)

Ostatnio zmieniony: 2012-09-24 10:38:52

Ciekawe. Choć nie mam zbyt wiele czasu na przygotowywanie przetworów to spróbuje wypróbować przepis.

Ostatnio zmieniony: 2012-09-24 00:05:03

Dzięki za pozytywny komentarz. Marynowany czosnek proponuję wykorzystać jako dodatek do sałatek - z pewnością wzbogaci i urozmaici ich smak.

Ostatnio zmieniony: 2012-09-22 20:31:44

Rewelacyjne pomysły moja Droga !!! Wielkie dzięki za tę poradę :-) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-09-22 13:40:56