Jak przygotować przetwory z cebuli?
Cebulę najczęściej traktujemy jako dodatkowy składnik sałatek czy surówek. Tymczasem warzywo to może być wspaniałą podstawą smacznych przetworów zarówno słodkich, jak również pikantnych.
- • cebula, liść bobkowy, sól, pieprz, ziele angielskie, woda, liść laurowy, cukier, ocet, wino, papryczki chili, gorczyca, kurkuma, wino, oliwa, goździki, rodzynki, czosnek, musztarda, masło, ocet balsamiczny
Cebulki konserwowe
małe cebulki - 2 kg
liść bobkowy
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
zalewa:
woda - 4 szklanki
ocet 10% - 1 szklanka
cukier - 0,5 szklanki
sól - 2 łyżki
Cebulki obieramy i układamy w słoikach. Do każdego słoika wkładamy po dwa ziarna ziela angielskiego, trzy ziarna pieprzu i jednym liściu bobkowym. Z wody, octu, cukru i soli zagotowujemy zalewę i gorącą zalewamy cebulki w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 min.
Marynowane cebulki
małe cebulki - 1 kg
białe wytrawne wino - 1 l
ocet winny - 2 szklanki
papryczki chili - 2 strączki
pieprz ziarnisty - 2 łyżeczki
ziele angielskie w ziarnach - 2 łyżeczki
gorczyca - 2 łyżeczki
liście laurowe - 2 szt
kurkuma - 1 łyżeczka
cukier - 6 łyżek
sól - 3 łyżki
woda - 1 szklanka
Cebulki oczyszczamy i wkładamy do szklanej salaterki. Wodę zagotowujemy z łyżką soli, przestygniętą /ciepłą/ zalewą zalewamy cebulki i odstawiamy na noc. Następnego dnia wino zagotowujemy z pozostałą solą, cukrem i pozostałymi przyprawami. Gotujemy 5 min. Cebulki odsączamy i układamy w słoikach, zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem, przykrywamy kocem i pozostawiamy do wystudzenia.
Cebulki na słodko
małe cebulki - 1 kg
kakao - 1 łyżeczka
cukier - 3 łyżki
oliwa - 0,3 szklanki
białe wino - 0,75 szklanki
liść laurowy - 1 szt
goździki - 2 szt
sól i pieprz - do smaku
Cebulki obieramy i obgotowujemy w osolonej wodzie. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy cukier i ciągle mieszając podgrzewamy na małym ogniu 2-3 min. Dodajemy kakao i przyprawy, dokładnie mieszamy i dodajemy odsączone cebulki. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Przekładamy wraz z powstałym sosem do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.
Chutney cebulowy z rodzynkami
czerwona cebula - 1,5 kg
brązowy cukier - 1 szklanka
rodzynki - 25 dag
czosnek - 4 ząbki
liście laurowe - 2 szt
olej - 3 łyżki
musztarda francuska - 2 łyżeczki
czerwony ocet winny - 1 szklanka
sól - płaska łyżeczka
mielony pieprz - do smaku
Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i przekładamy tam cebulę. Do cebuli dodajemy 3 łyżki cukru i smażymy przez 15-20 min. ciągle mieszając. Następnie dodajemy pozostałe składniki i często mieszając dusimy ok. 20 min. Gorący sos przekładamy do słoików, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem do wystygnięcia.
Konfitura cebulowa
cebula - 1 kg
masło - 10 dag
czerwone wino - 2 szklanki
ocet balsamiczny - 0,25 szklanki
posiekane rodzynki - 0,25 szklanki
gorczyca - 1 łyżka
cukier - 0,5 szklanki
Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Masło roztapiamy w garnku i dodajemy cebulę. Dusimy pod przykryciem ok. 30 min - do czasu aż zmięknie często mieszając. Następnie dodajemy cukier, mieszamy i dusimy ok. 60 min - aż masa stanie się złocista i zacznie się karmelizować. Dodajemy gorczycę i rodzynki, wlewamy ocet balsamiczny i szklankę wina. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż masa zacznie gęstnąć. Wlewamy pozostałe wino, odparowujemy i gorącą konfiturę przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:50:42
Ostatnio zmieniony: 2013-02-16 20:50:38
Dodaj komentarz