Jak przygotować przetwory na zimę z rabarbaru ?
Rabarbar to roślina /przez jednych zaliczana do owoców, przez innych do warzyw/ łatwa w uprawie, tania w zakupie, a z której można przygotować przepyszne przetwory na zimę. Dla mnie rabarbar kojarzy się z latem i kiedy w mroźne zimowe dni otwieram słoiczek ze smakołykiem z rabarbarem w roli głównej od razu robi mi się cieplej i wracają wspomnienia.
- • rabarbar, cukier,cytryna, pomarańcz, woda, imbir, cynamon,wanilia,ocet jabłkowy, cebula, sól, pieprz,goździki, rodzynki
Konfitura z rabarbaru
rabarbar - 1 kg
cukier - 2 kg
sok z cytryny - 2 łyżki
woda - 4 szklanki
Rabarbar myjemy, osuszamy, obieramy z włókien, kroimy w kostkę , skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy na 3 godz. W dużym garnku zagotowujemy wodę z cukrem i mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Przygotowany syrop lekko studzimy i do ciepłego /ale nie gorącego/ przekładamy rabarbar. Podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając ok. 10 min. Odstawiamy. Następnego dnia całość zagotowujemy i odstawiamy na 3 godziny. Po upływie tego czasu wszystko smażymy aż owoce będą szkliste. Gorące konfitury przekładamy do gorących słoikow i mocno zakręcamy.
Rabarbar do mięsa
rabarbar - 1 kg
cukier - 1 kg
imbir starty - 3 łyżki
skórka starta z 1 cytryny
Rabarbar oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, obieramy i skórkę drobniutko kroimy.Rabarbar mieszamy ze skórką z cytryny, dodajemy cukier i imbir i wszystko dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lodówki na ok. 8 -10 godz.Następnie gotujemy na małym ogniu do czasu aż masa zmniejszy swą objętość o połowę. Przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
Chutney rabarbarowy
rabarbar - 60 dag
imbir starty - 1 łyżka
cynamon - 1 łyżka
ocet jabłkowy - 100 ml
cukier - 80 dag
cebula - 40 dag
goździki - 2 łyżeczki
pieprz - 1 szczypta
sól - 0,5 łyżeczki
Rabarbar obieramy z włókien i kroimy w kosteczkę. Pokrojony rabarbar i cebulę wrzucamy wraz z pozostałymi składnikami do garnka, mieszamy i odstawiamy na ok. 1,5 godz aby rabarbar puścił sok. Następnie gotujemy na małym ogniu, często mieszając przez ok. godzinę. Gdy sos zgęstnieje napełniamy gorącym wyparzone słoiki, zakręcamy, odwracamy do góry nogami i zostawiamy do wystygnięcia. Dla wzbogacenia smaku możemy dodać garść rodzynek. Jeśli smak chutney jest dla nas zbyt łagodny możemy dodać troszkę więcej octu jabłkowego.
Dżem rabarbarowy
rabarbar - 1 kg
cukier - 25 dag
wanilia - 0,5 laski
cynamon - 1 łyżeczka
Rabarbar oczyszczamy, obieramy i kroimy w ok. 1 - 1,5 cm kawałki. Przekładamy do rondla o grubym dnie i podgrzewamy często mieszając aż zmięknie. Następnie dodajemy cukier, miąższ laski wanilii i cynamon. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż masa zgęstnieje, czyli co najmniej 1,5 godz. Gotowy, gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Konfitura z rabarbaru z cytrusową nutką
rabarbar - 1,2 kg
cukier - 30 dag
rodzynki - 45 dag
sok i skórka z 1 pomarańczy
sok i skórka z 1 cytryny
Rabarbar oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Pomarańcz i cytrynę sparzamy, obieramy i skórkę kroimy w drobniutką kosteczkę, dodajemy do rabarbaru. Z pomarańczy i cytryny wyciskamy dokładnie sok i dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na ok. 6 godz. Następnie smażymy na małym ogniu ok. 45 min. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeśli dżemy, konfitury gorące przekładam w wyparzone, ciepłe /z piekarnika/ słoiki i szczelnie je zakręcam to przetworów już nie pasteryzuję i zawsze się wszystko dobrze trzyma. Jeśli jednak ktoś boi sie o trwałość przetworów to oczywiście może je pasteryzować.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:15:59
Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 13:33:00
Ostatnio zmieniony: 2012-05-14 22:18:50
Ostatnio zmieniony: 2012-05-14 20:55:55
Dodaj komentarz