Jak przygotować przetwory na zimę z czerwonej modrej kapusty ?
Najczęściej na zimę z kapusty przygotowujemy tradycyjną kiszoną kapustę białą. Tymczasem kapusta czerwona, zwana też modrą jest dla nas zdecydowanie zdrowsza. Swój ciemny kolor zawdzięcza antocyjanom czyli przeciwutleniaczom działającym antyrakowo. Zawiera również dużo witamin B1 i E oraz selen. Dlatego polecam przetwory z czerwonej kapusty, gdyż są nie tylko zdrowe ale również bardzo smaczne.
- • czerwona kapusta, papryka,jabłka, cebula, śliwki, ocet, sól, cukier, woda, goździki, pieprz, kminek, gorczyca,
Modra kapusta ze śliwkami
czerwona kapusta - 4 kg
śliwki - 1 kg
ocet 10% - 1 szklanka
sól - 5 dag
goździki - 5 szt
pieprz - 7 ziaren
Kapustę oczyszczamy i drobno szatkujemy. Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy i kroimy na ćwiartki. Kapustę mieszamy ze śliwkami, zalewamy w garnku wrzątkiem na 3 min. a następnie osączamy na sicie. Zblanszowaną kapustę ze śliwkami układamy w słoikach. Jeden litr wody zagotowujemy z octem, solą, goździkami i pieprzem, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 2-3 min. a następnie wrzącą zalewą napełniamy słoiki z kapustą. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 min.
Czerwona kapusta na zimę
kapusta czerwona - 4 kg
sól - 3 płaskie łyżki
zalewa:
woda - 1 szklanka
ocet 10% - 1 szklanka
cukier - 2 szklanki
goździki - 4 szt
Kapustę oczyszczamy, szatkujemy, solimy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie z podanych składników zagotowujemy zalewę, wlewamy do kapusty, mieszamy i gotujemy ok. 20 min. Gorącą sałatkę przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15-20 min.
Czerwona kapusta z papryką
poszatkowana czerwona kapusta - 1 kg
oczyszczona z pestek i gniazd nasiennych papryka czerwona - 1 kg
czerwona cebula - 2 szt
sól - 1 łyżka
zalewa:
woda - 0,75 szklanki
ocet 10% - 0,5 szklanki
cukier - 3 łyżki
kminek - płaska łyżeczka
gorczyca - płaska łyżeczka
Paprykę kroimy w kostkę lub paseczki i przelewamy na sicie wrzątkiem, dokładnie odsączamy. Poszatkowaną kapustę mieszamy z pokrojoną papryką i sałatką napełniamy słoiki. Z podanych składników zagotowujemy zalewę i wlewamy do słoików z sałatką. Zakręcamy i pasteryzujemy w temp. 90 stopni ok. 15 -20 min / zależności od wielkości słoików/.
Czerwona kapusta z jabłkami
czerwona kapusta poszatkowana - 2,5 kg
kwaśne jabłka starte na tarce o dużych oczkach - 1,5 kg
czerwona cebula - 1 kg
zalewa:
woda - 2 l
ocet 6% - 0,75 szklanki
cukier - 1,5 szklanki
sól - 2 łyżki
Cebule obieramy i drobno siekamy. Kapustę mieszamy z jabłkami, cebulą i przekładamy do garnka. W osobnym garnku z podanych składników zagotowujemy zalewę i gorącą dodajemy do kapusty, jabłek i cebuli. Mieszamy i gotujemy ok. 15 min. Gorącą sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:51:16
Dodaj komentarz