Jak przygotować placuszki z dyni, marchwi i cukinii?
Placuszki dyniowe z dodatkiem marchwi i cukinii stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są bardzo delikatne w smaku i wyjątkowo puszyste a z właściwie dobranymi dodatkami mogą tworzyć zupełnie wyjątkowe danie, idealne na jesienne wieczory. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu.
- • pół niewielkiej dyni
- • pół średniej wielkości cukinii
- • 1 duża marchew
- • 2 ząbki czosnku
- • 1 jajko
- • 4-5 czubatych łyżek mąki
- • sól
- • świeżo zmielony pieprz
- • gałka muszkatołowa
- • sos chili
- • węgierska pasta paprykowa
- • olej do smażenia
Przygotowanie składników

Wszystkie warzywa umyć, obrać ze skóry, oczyścić z ziaren i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odstawić na około pół godziny, aby dynia, marchew i cukinia zdążyły puściły soki a następnie odcedzić. Dodać jajko, mąkę i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Konsystencja powinna być zwarta, więc w razie potrzeby można dodać nieco więcej mąki.
Smażenie

Przed wyłożeniem placuszków na patelnię należy bardzo dobrze rozgrzać olej, ponieważ przygotowane z powyższych składników ciasto chłonie dużo tłuszczu. Należy smażyć placuszki z dwóch stron na złotobrązowy kolor a po zdjęciu z patelni odsączyć je z nadmiaru oleju na pergaminowym ręczniczku.
Serwowanie

Placki można serwować tradycyjnie, czyli z kleksem kwaśnej śmietany, posypane posiekanym koperkiem. Warto jednak wypróbować inne wersje. Delikatną słodycz placuszków dyniowych doskonale przełamie ostry i wyrazisty w smaku ser feta albo aromatyczny wędzony łosoś. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań.
Dodaj komentarz