Jak przygotować placuszki z dyni, marchwi i cukinii?

Placuszki dyniowe z dodatkiem marchwi i cukinii stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Są bardzo delikatne w smaku i wyjątkowo puszyste a z właściwie dobranymi dodatkami mogą tworzyć zupełnie wyjątkowe danie, idealne na jesienne wieczory. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu.

  • pół niewielkiej dyni
  • pół średniej wielkości cukinii
  • 1 duża marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4-5 czubatych łyżek mąki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sos chili
  • węgierska pasta paprykowa
  • olej do smażenia
1

Przygotowanie składników

Przygotowanie składników

Wszystkie warzywa umyć, obrać ze skóry, oczyścić z ziaren i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odstawić na około pół godziny, aby dynia, marchew i cukinia zdążyły puściły soki a następnie odcedzić. Dodać jajko, mąkę i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Konsystencja powinna być zwarta, więc w razie potrzeby można dodać nieco więcej mąki.


2

Smażenie

Smażenie

Przed wyłożeniem placuszków na patelnię należy bardzo dobrze rozgrzać olej, ponieważ przygotowane z powyższych składników ciasto chłonie dużo tłuszczu. Należy smażyć placuszki z dwóch stron na złotobrązowy kolor a po zdjęciu z patelni odsączyć je z nadmiaru oleju na pergaminowym ręczniczku.


3

Serwowanie

Serwowanie

Placki można serwować tradycyjnie, czyli z kleksem kwaśnej śmietany, posypane posiekanym koperkiem. Warto jednak wypróbować inne wersje. Delikatną słodycz placuszków dyniowych doskonale przełamie ostry i wyrazisty w smaku ser feta albo aromatyczny wędzony łosoś. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 29.10.2013

Komentarze

zdrowe danie