Jak przygotować pierogi z jagodami?
Pierogi można przygotowywać na wiele sposobów. Ja lubię je w wersji na "słodko" z owocami sezonowymi.
- • jagody
- • mąka
- • odrobina soli
- • olej
- • opcjonalnie wiórki kokosowe
Przygotowanie potrawy zaczynam od farszu. Jagody myję i osuszam. Dodaję do nich cukier kryształ i dokładnie mieszam.
Następnie zagniatam ciasto. Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję odrobinę soli, tworzę zagłębienie i wlewam ciepłą wodę. Wody używam tyle ile potrzeba, aby zagnieść jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie już gotowe odcinam po kawałku, który formuję w wałek. Następnie odcinam po małym kawałku, który rozwałkowuję na okrągły placuszek.
Biorę placuszek w rękę, trochę go zginając. Następnie nakładam nadzienie i dokładnie zaklejam brzegi.
Gdy mamy już wystarczającą ilość pierogów, zagotowujemy je we wrzącej wodzie z dodatkiem oleju. Pierogi są gotowe po wypłynięciu.
Ja podaję pierogi dodatkowo posypane jagodami oraz wiórkami kokosowymi. Można jeszcze dodać bitej śmietany.
Uwagi i spostrzeżenia
- •mąkę zagniatamy z bardzo ciepłą wodą - ciasto jest wtedy o wiele smaczniejsze
- •kiedy gotujemy pierogi, powinniśmy je od czasu do czasu pomieszać
- •trzeba bardzo dokładnie sklejać pierogi, aby podczas gotowania się nie rozkleiły
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 14:33:59
Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 07:46:09
Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 10:49:06
Ostatnio zmieniony: 2013-01-17 21:07:58
Ostatnio zmieniony: 2012-12-28 03:49:21
Ostatnio zmieniony: 2012-12-19 19:56:45
Ostatnio zmieniony: 2012-12-08 13:44:51
Ostatnio zmieniony: 2012-10-15 19:55:27
Ostatnio zmieniony: 2011-09-30 07:37:30
Ostatnio zmieniony: 2011-05-01 17:55:26
Ja ciasto robię z ciepłym mlekiem: jest mięciutkie i łatwo się skleja.
Dodatkowo, brzegi pierogów zawijam, tak, że wychodzą tak ładnie pozawijane:).
Ostatnio zmieniony: 2010-09-04 22:43:43
Dodaj komentarz