Jak przygotować pierogi z jagodami?

Pierogi można przygotowywać na wiele sposobów. Ja lubię je w wersji na "słodko" z owocami sezonowymi.

  • jagody
  • mąka
  • odrobina soli
  • olej
  • opcjonalnie wiórki kokosowe
1

Przygotowanie potrawy zaczynam od farszu. Jagody myję i osuszam. Dodaję do nich cukier kryształ i dokładnie mieszam.


2

Następnie zagniatam ciasto. Mąkę wysypuję na stolnicę, dodaję odrobinę soli, tworzę zagłębienie i wlewam ciepłą wodę. Wody używam tyle ile potrzeba, aby zagnieść jednolite ciasto. Gdy ciasto będzie już gotowe odcinam po kawałku, który formuję w wałek. Następnie odcinam po małym kawałku, który rozwałkowuję na okrągły placuszek.


3

Biorę placuszek w rękę, trochę go zginając. Następnie nakładam nadzienie i dokładnie zaklejam brzegi.


4

Gdy mamy już wystarczającą ilość pierogów, zagotowujemy je we wrzącej wodzie z dodatkiem oleju. Pierogi są gotowe po wypłynięciu.


5

Ja podaję pierogi dodatkowo posypane jagodami oraz wiórkami kokosowymi. Można jeszcze dodać bitej śmietany.


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • mąkę zagniatamy z bardzo ciepłą wodą - ciasto jest wtedy o wiele smaczniejsze

  • kiedy gotujemy pierogi, powinniśmy je od czasu do czasu pomieszać

  • trzeba bardzo dokładnie sklejać pierogi, aby podczas gotowania się nie rozkleiły


Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 04.09.2010

Komentarze

najlepsze jakie mogą być:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 14:33:59

Najlepsze pierogi.

Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 07:46:09

świetna rada

Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 10:49:06

pierogi wymiataja! neizaleznie od nadzienia!:)

Ostatnio zmieniony: 2013-01-17 21:07:58

Uwielbiam

Ostatnio zmieniony: 2012-12-28 03:49:21

Uwielbiam pierogi z jagodami. Porada bardzo fajna.

Ostatnio zmieniony: 2012-12-19 19:56:45

Nietypowy sposób wycinania pierożków. Ja rozwałkowuję ciasto a następnie wycinam kółka szklanką. Taką metodę pierwszy raz widzę, ale pierożki wyglądają ślicznie.

Ostatnio zmieniony: 2012-12-08 13:44:51

Pierożki wspaniałe,aż pachnie w Krakowie:)))

Ostatnio zmieniony: 2012-10-15 19:55:27

Bardzo cenna porada.

Ostatnio zmieniony: 2011-09-30 07:37:30

Jeszcze trochę, a w sklepach pojawią się jagody i wtedy będzie można jeść te pyszności. Do tego pyszna, wiejska śmietana i cukier. Palce lizać.

Ostatnio zmieniony: 2011-05-01 17:55:26

Pierogi wyglądają pysznie:)
Ja ciasto robię z ciepłym mlekiem: jest mięciutkie i łatwo się skleja.
Dodatkowo, brzegi pierogów zawijam, tak, że wychodzą tak ładnie pozawijane:).

Ostatnio zmieniony: 2010-09-04 22:43:43