Jak przygotować pakorę z dahlem kokosowym?
Pakora to nic innego jak warzywa w cieście po indyjsku. Dhal kokosowy w tym wydaniu będzie pełnił role sosu. Danie jest bardzo smaczne, zdrowe i co najważniejsze - łatwe do przygotowania.
- • Do wykonania dhalu potrzebujemy: 0,5 szklanki grochu, 3 szklanki wody, 1 łyżka ghee, 1 łyżeczka startego imbiru, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki kopru włoskiego
- • szczypta gałki muszkotałowej, -0,5 łyżeczki pieprzu, łyżka liści kozieradki, 0,5 łyżki mielonej kolendry, 1łyżeczka soli, szczypta chilli, szklanka wody
- • Do pakory potrzebujemy: kalafior, 0,75 szklanki mąki groszkowej, 0,25 szklanki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyzeczka kurkumy, 0,5 łyżki kuminu, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- • szczypta gałki muszkotałowej, -0,5 łyżeczki pieprzu, łyżka liści kozieradki, 0,5 łyżki mielonej kolendry, 1łyżeczka soli, szczypta chilli, szklanka wody
Na samym początku najlepiej zająć się przygotowaniem dhalu. Groch gotujemy aż będzie miękki i rozgotowany. Następnie dodajemy do niego przyprawy i wszystko dokładnie z sobą mieszamy. Lista przypraw i ich ilość znajduje się w "liście potrzebnych rzeczy".
Teraz przygotowujemy pakorę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto - lista składników znajduje się w "liście potrzebnych rzeczy". Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą od ciasta naleśnikowego.
Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy i osuszamy. Następnie maczamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoto brązowy kolor. Pakora powinna być chrupka.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Trzeba kontrolować groch, by go nie przypalić. Jeśli 3 szklanki wody nie wystarczą, w trakcie gotowania można dolać więcej wody.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-02-01 20:49:19
Ostatnio zmieniony: 2011-01-12 14:25:28
Dodaj komentarz