Jak przygotować pakorę z dahlem kokosowym?

Pakora to nic innego jak warzywa w cieście po indyjsku. Dhal kokosowy w tym wydaniu będzie pełnił role sosu. Danie jest bardzo smaczne, zdrowe i co najważniejsze - łatwe do przygotowania.

  • Do wykonania dhalu potrzebujemy: 0,5 szklanki grochu, 3 szklanki wody, 1 łyżka ghee, 1 łyżeczka startego imbiru, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki kopru włoskiego
  • szczypta gałki muszkotałowej, -0,5 łyżeczki pieprzu, łyżka liści kozieradki, 0,5 łyżki mielonej kolendry, 1łyżeczka soli, szczypta chilli, szklanka wody
  • Do pakory potrzebujemy: kalafior, 0,75 szklanki mąki groszkowej, 0,25 szklanki mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyzeczka kurkumy, 0,5 łyżki kuminu, 0,5 łyżeczki imbiru, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkotałowej, -0,5 łyżeczki pieprzu, łyżka liści kozieradki, 0,5 łyżki mielonej kolendry, 1łyżeczka soli, szczypta chilli, szklanka wody
1

Na samym początku najlepiej zająć się przygotowaniem dhalu. Groch gotujemy aż będzie miękki i rozgotowany. Następnie dodajemy do niego przyprawy i wszystko dokładnie z sobą mieszamy. Lista przypraw i ich ilość znajduje się w "liście potrzebnych rzeczy".


2

Teraz przygotowujemy pakorę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto - lista składników znajduje się w "liście potrzebnych rzeczy". Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą od ciasta naleśnikowego.


3

Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy i osuszamy. Następnie maczamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoto brązowy kolor. Pakora powinna być chrupka.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • Trzeba kontrolować groch, by go nie przypalić. Jeśli 3 szklanki wody nie wystarczą, w trakcie gotowania można dolać więcej wody.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 04.05.2010

Komentarze

Super, uwielbiam kuchnię hinduską!

Ostatnio zmieniony: 2011-02-01 20:49:19

Ciekawa potrawa. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2011-01-12 14:25:28