Jak przygotować ogórki na zimę w różnorodnych zalewach ?

Warzywem, z którego najczęściej i najliczniej przygotowujemy przetwory na zimę jest ogórek. Zazwyczaj ogórki po prostu kisimy. Warto jednak zadać sobie odrobinę więcej trudu i przygotować ogórki w zalewach z dodatkiem różnych przypraw i cieszyć się ich ciekawymi smakami.

  • ogórki, koper, ziele angielskie,czosnek,gorczyca,woda,cukier,sól,keczup,ocet,cukier,miód,liście laurowe, musztarda,kurkuma,vegeta,chili
1

Ogórki w zalewie z keczupem.
ogórki - 4 kg
koper - 10 koszyczków
ziele angielskie - 10 ziaren
czosnek - 10 ząbków
gorczyca - 1 op
zalewa:
woda - 2,5 l
cukier - 3,5 szklanki
sól - 5 łyżek
keczup pikantny - 16 łyżeczek czubatych
ocet - 1 szklanka
Ogórki dokładnie myjemy, przekrawamy pionowo na ćwiartki i układamy w słoikach. Do każdego słoja wkładamy po jednym koszyczku kopru, ząbku czosnku, ziarnie ziela angielskiego i po 10 ziaren gorczycy. Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z cukrem, solą, keczupem i octem. Gorącą zalewą napełniamy słoiki z ogórkami. Zakręcamy. Pasteryzujemy 10 min. - możemy dłużej ale wtedy ogórki będą bardziej miękkie.


2

Ogórki w zalewie miodowej
ogórki - 2 kg
zalewa:
woda - 1 l
ocet - 0,75 szklanki
sól - 2 łyżki
cukier - 0,5 szklanki
miód - 3 łyżki
Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki a następnie wkładamy do słoików. Z wody, octu,soli, cukru i miodu zagotowujemy zalewę i gorącą napełniamy słoiki z ogórkami. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 5-8 min.


3

Ogórki w zalewie musztardowej
ogórki - 2 kg
ziele angielskie
liście laurowe
gorczyca
zalewa:
woda - 1 l
ocet 10% - 1 szklanka
sól - 3 łyżki
cukier - 1,5 szklanki
musztarda sarepska - 5 łyżek
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż, wykrawamy miękki miąższ. Tak przygotowane ogórki układamy w słoikach. Do każdego słoika z ogórkami dodajemy po 3-4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy i pół łyżeczki gorczycy. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewamy ogórki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10-15 min.


4

Ogórki w zalewie z kurkumą
ogórki - 5 kg
zalewa:
woda - 1,5 l
gorczyca - 1 łyżeczka
ocet - 1 szklanka
cukier - 40 dag
sól - 3 łyżki
kurkuma - 4 łyżki
Z wody,gorczycy, octu,cukru, soli i kurkumy zagotowujemy zalewę i odstawiamy do wystygnięcia.Ogórki myjemy, kroimy w słupki, układamy w słoikach i zalewamy zimną zalewą.Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10-15 min.


5

Ogórki w zalewie z vegetą
ogórki - 2 kg
cebula - 2 szt
zalewa:
cukier - 0,75 szklanki
woda - 1,5 l
vegeta - 4 łyżki
sól - 5 łyżeczek
Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż i układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy po dwa plastry cebuli. Wodę, cukier, sól i Vegetę zagotowujemy i gorącą zalewą napełniamy słoiki z ogórkami. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.


6

Ogórki w ostrej zalewie
ogórki - 7,5 kg
sól - 10 łyżek
zalewa:
ocet - 4 szklanki
cukier - 1,5 kg
olej - 25 łyżek
chili mielone - 10 łyżek
Ogórki bez obierania kroimy w paski, przekładamy do miski, zasypujemy solą i odstawiamy na 6 godz. Po tym czasie ogórki odsączamy i ponownie przekładamy do miski. Z octu, oleju, cukru i chili zagotowujemy zalewę i gorącą zalewamy odsączone ogórki. Odstawiamy na 12 godz. W tym czasie ogórki kilkakrotnie mieszamy. Następnie ogórki wraz z zalewą przekładamy do słoików i mocno zakręcamy. Nie pasteryzujemy.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.06.2012

Komentarze

uwielbiam ogórki, a szczególnie pikle, oto przepis: http://www.zaradni.pl/porada/3263,jak_przyrzadzic_pikle_z_ogorkow

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 21:31:49

super

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:08:24

W zalewie miodowej są pyszne:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 14:42:00

Ogórkowej z ogórków w musztardzie nie jadłam ale mam jeszcze kilka słoiów od ubiegłego roku więc pewnie spróbuję. Dzięki za pomysł.

Ostatnio zmieniony: 2012-06-12 14:15:21

....a jaka później ogórkowa pyszna - z takich w zalewie musztardowej :)

Ostatnio zmieniony: 2012-06-12 11:56:45