Jak przygotować kawę, która naprawdę smakuje?
Jaką pić kawę? Ten, kto jest jej smakoszem, nie ma wątpliwości. Jeśli jednak dopiero zaczynasz być jej miłośnikiem – czyli zauważyłeś już na przykład różnice pomiędzy poszczególnymi gatunkami kaw, czy ogólne różnice w smaku kawy rozpuszczalnej i parzonej, kwestia ta na pewno stanie się niebawem ważna. Bo Kawa – a kawa – to naprawdę niebo a ziemia.
Jakość produktów
Kawa nie powinna być przede wszystkim kiepska jakościowo. Niezależnie od tego czy najchętniej pijesz kawę mieloną, czy mielisz ją sam, czy nawet wybierasz produkt w wersji instant – nie oszczędzaj na tym za bardzo. Tu stosunek jakości do cen widać raczej gołym okiem (czy raczej językiem ;). Oczywiście możesz być również miłośnikiem tak zwanych kaw zbożowych i produkt będący połączeniem nawy naturalnej i zbożowej w granulkach spełni wszystkie twoje potrzeby – ale i wtedy niekoniecznie wybieraj ten z najniższej półki. A jeśli już – to eksperymentuj, spróbuj też innych rzeczy. To samo dotyczy cukru, mleczek i innych dodatków.
Wybieramy ekspres
Wychodzę z założenia, że jeśli masz jakiekolwiek pojęcie o kawie, to postawisz na dobry expres ciśnieniowy. Słowo to nieprzypadkowo piszę z błędem – chcę tu bowiem nakreślić jego historię, a to właśnie „expres” przez bardzo długi czas było poprawna formą, jako że urządzenie to przyszło do nas z zachodu. Ekspresy mogą być tak w ogóle ciśnieniowe lub przelewowe. Expres ciśnieniowy do kawy ma tę wyższość, że o wiele lepiej ją faktycznie zaparza – podczas gdy przelewowy, szczególnie gdy jest nie najlepszej jakości, „tylko” przelewa – jak sama nazwa wskazuje – przez nią wrzątek. Samo słowo ekspres (expres) wywodzi się z samej łaciny i oznacza tyle co „szybki, błyskawiczny”. Może być więc pociąg expres, list wysyłany jako expres, no i właśnie expres ciśnieniowy do kawy. Urządzenie to zostało wynalezione około 1878 w Niemczech - pierwszy expres ciśnieniowy przez zmielone ziarenka przepuszczał zarówno wodę, jak i parę. Miał problemy z utrzymaniem stałego ciśnienia pary. Dopiero około roku 1901 roku Włoch Luigi Bezzera wynalazł urządzenie , które pozwalało na szybkie uzyskanie wyśmienitego naparu metodą ciśnieniową, ale za to tylko na jedną filiżankę kawy… Z czasem jednak i to udoskonalono. A pierwsze ekspresy elektryczne zaczęto stosować na początku XIX wieku.
Expres niskociśnieniowy
Jak się połapać w mnogości oferowanych nam dziś, dużo bardziej nowoczesnych urządzeń? Expres niskociśnieniowy działa podobnie jak dzbanek do zaparzania kawy i herbaty. Ma kolbę, do której wsypuje się zmieloną kawę, a woda pod ciśnieniem - wytworzonym przez tę parę w zamkniętym pojemniku - przelewa się następnie przez mielone ziarna. Zalety – bardzo mocna kawa – na skutek wysokiego ciśnienia. Wady – dla niektórych zbyt mocna kawa, określana czasem nawet mianem „przepalonej”.
Expres ciśnieniowy kolbowy
To inaczej expres wysokociśnieniowy. Nieco bardziej skomplikowany - woda po osiągnięciu stosownej temperatury (92–96 stopni) jest dozowana pod ciśnieniem wytwarzanym przez specjalną pompę. W wyniku możliwości precyzyjnego doboru tego ciśnienia kawa posiada charakterystyczną, jasnobrązową piankę złożoną z oleistych substancji wyciśniętych z ziaren. Nadaje jej ona charakterystyczny smak, co jest też główną zaletą tego typu urządzeń.
Ekspres automatyczny
Współczesny ekspres – tu użyję już formy spolszczonej, bowiem mówimy o nowym, typowym już także dla naszego kraju wynalazku – jest mniejszy, ale bardziej rozbudowany. Nie posiada pompy ani kolby, zaś zmieloną kawę wsypuje się do specjalnego zbiornika. Często spotyka się tez urządzenia z wbudowanym młynkiem, dzięki kawa zachowuje maksimum świeżości. Specyficzna odmianą takiego ekspresu jest też ekspres kapsułkowy, w którym wystarczy tylko wlać wodę, a do specjalnego podajnika podać specjalną kapsułka kawową – występują one w różnych smakach. Wady? Konieczność posiadania kapsuł, zalety – wspaniały smak tak robionej kawy
Dodaj komentarz