Jak przygotować i podać posiłek wedyjski?
Co to takiego kuchnia wedyjska? Jest to klasyczna wegetariańska kuchnia pochodząca z Indii, która zawiera w sobie wedyjską sztukę spożywania posiłków, która odżywia ciało oraz ducha. Są to dania pyszne, odżywcze, bogate w witaminy i co najważniejsze zdrowe.
- • produkty i przyprawy do poszczególnych dań
- • garnki
- • patelnie
- • miseczki
Kuchnia indyjska pełna jest kolorów i zapachów. Dania wedyjskie charakteryzują się ich specyficznym łączeniem, co sprawia, że gotowanie staje się sztuką. Co ważne w dzisiejszych czasach - kuchnia wedyjska jest bardzo praktyczna - potrzeba bardzo niewiele czasu, by przygotować pyszne i bardzo zdrowe potrawy.
Czas w jakim przyrządzimy potrawę zależy od nas i od tego, jak sobie zorganizujemy pracę. Przed przystąpieniem do gotowania należy się zaopatrzyć w niezbędne produkty oraz przyprawy indyjskie. Ważne jest to, by zaplanować kolejność, w jakiej przygotujemy poszczególne dania. Jeśli jesteśmy zwolennikami robienia wszystkiego samodzielnie (jak ja) to przygotowania możemy rozpocząć już wieczorem poprzedniego dnia - można na przykład namoczyć groch oraz zrobić indyjskie słodycze, które bez problemu można przechowywać nawet kilka dni w lodówce. Dla chcącego nic trudnego.
Podczas gotowania ważne jest też sprzątanie. Pewien indyjski mędrzec powiedział, że gotowanie oznacza sprzątanie. Dzięki temu będziemy zostawiali kuchnie bardziej czystą niż przed rozpoczęciem gotowania i zaoszczędzimy sobie potem ogromnego zniechęcenia do zmywania, które ogarnia ludzi patrzących na stertę brudnych naczyń w zlewie.
Tak samo jak higiena, w kuchni wedyjskiej ważne jest podawanie posiłków. Powinno się je serwować z bardzo wielką starannością. W Indiach przeważnie nie korzysta się ze stołów, ale w Polsce swobodnie możemy przy nich siedzieć konsumując indyjskie dania. Nie będziemy przecież nagle przenosić się na podłogę. Dania podaje się w miseczkach wykonanych ze srebra lub stali nierdzewnej, jednakże nic się nie stanie, jeśli podamy posiłki w miskach z porcelany czy też plastiku. Co jest istotne - wszystkie potrawy podaje się jednocześnie i można jeść w dowolnej kolejności oraz kombinacji.
Do jedzenia możemy używać sztućców, choć mieszkańcy Indii jedzą palcami prawej ręki. Więc jak kto woli, czasami fajnie jest zjeść palcami.
Jaki napój podać do posiłku? Otóż w kuchni wedyjskiej nie pije się alkoholu. Jednakże kuchnia ta jest bogata w wiele przepisów na pyszne napoje, które pobudzają ciało i umysł.
Jeżeli ten opis zachęcił Was do spróbowania kuchni wedyjskiej to wspaniale, ponieważ bez względu na to gdzie, jak i czym zjecie posiłek to przekonacie się, iż przygotowane sposobem dania indyjskiej kuchni wegetariańskiej są wspaniałą ucztą dla zmysłów.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Dania spożywać bez pośpiechu:)
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 20:28:45
Ostatnio zmieniony: 2011-02-01 21:14:54
Dodaj komentarz