Jak przygotować Ghee, czyli klarowane masło?

Ghee - oczyszczone masło jest jednym z podstawowych składników kuchni wedyjskiej. Jest ono produktem pochodnym masła. Ma też walory zdrowotne - nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkową zaletą ghee jest to, że ma lekko słodkawy smak i delikatny zapach orzechów. Można je ogrzewać do bardzo wysokich temperatur i mimo to nie będzie się pienić ani dymić, ponieważ podczas jego przygotowania usuwa się wodę i białko. Oto sprawdzona metoda uzyskiwania ghee.

  • W zależności ile ghee chcemy uzyskać potrzebne nam jest od 1 do 6 kg niesolonego masła
  • Ghee można kupić w sklepach z egzotyczną żywnością, ale jest to produkt drogi.
1

Roztapiamy masło w dużym garnku na średnim ogniu.


2

Gdy masło się zagotuje i na jego powierzchni pojawi się biała piana należy ogień pod garnkiem zmniejszyć do minimum.


3

Gotujemy masło dalej na bardzo małym ogniu bez przykrycia i zbieramy od czasu do czasu tłuszcz, który pojawia się na powierzchni (ghee).


4

Gotowe ghee ma złotawy/bursztynowy kolor i jest przezroczyste. Powinno się je przechowywać w metalowej puszce.


5

Prawidłowo przygotowane ghee można przechowywać nawet kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu, ponieważ pozbawione jest substancji stałych, które powodują jełczenie.


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Trzeba uważać na to, by nie przypalić ghee - stanie się ono wtedy ciemne i będzie wydzielał przykry zapach.


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.02.2010

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 11:59:07

Zjeść! :D

Ostatnio zmieniony: 2012-10-11 00:47:56

A co z osadem na dnie garnka?! O tym ani słowa. Zjeść to, czy wyrzucić? :-)

Ostatnio zmieniony: 2012-06-14 18:46:50


Ostatnio zmieniony: 2012-06-14 18:44:56

A co z osadem na dnie garnka?! O tym ani słowa. Zjeść to czy wyrzucić?

Ostatnio zmieniony: 2012-06-14 18:41:22

wojciechsalej: Ważne, żeby to było prawdziwe masło (82% tłuszczu), a nie żadne miksełka. ;)

Ostatnio zmieniony: 2012-04-19 23:40:50

JAk dobrze, że "kuchnia" kryje w sobie tyle bogactw. Dobra porada...

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 12:24:37

Ciekaw jestem tylko, czy można wykorzystać każde masło? W końcu ich jakość jest różna...

Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 00:58:56

Dobra porada. Ayurveda rulez! ;) Zapraszam też do swojego przepisu na ghee, trochę różni się od tego :)

http://www.zaradni.pl/porada/4762,jak_zrobic_ghee_klarowane_maslo

Ostatnio zmieniony: 2011-02-03 13:26:30

Świetne porada:) Warto z niej skorzystać:) W wolnej chwili,zapraszam do mnie:)

Ostatnio zmieniony: 2011-01-30 16:46:59

Ciekawy przepis. Ja mam problem z cholesterolem i trójglicerydami to pewnie powinnam sobie tak przygotowywać masło do smażenia.
Uwielbiam kuchnię indyjską, samo zdrowie:)