Jak przygotować Ghee, czyli klarowane masło?
Ghee - oczyszczone masło jest jednym z podstawowych składników kuchni wedyjskiej. Jest ono produktem pochodnym masła. Ma też walory zdrowotne - nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkową zaletą ghee jest to, że ma lekko słodkawy smak i delikatny zapach orzechów. Można je ogrzewać do bardzo wysokich temperatur i mimo to nie będzie się pienić ani dymić, ponieważ podczas jego przygotowania usuwa się wodę i białko. Oto sprawdzona metoda uzyskiwania ghee.
- • W zależności ile ghee chcemy uzyskać potrzebne nam jest od 1 do 6 kg niesolonego masła
- • Ghee można kupić w sklepach z egzotyczną żywnością, ale jest to produkt drogi.
Roztapiamy masło w dużym garnku na średnim ogniu.
Gdy masło się zagotuje i na jego powierzchni pojawi się biała piana należy ogień pod garnkiem zmniejszyć do minimum.
Gotujemy masło dalej na bardzo małym ogniu bez przykrycia i zbieramy od czasu do czasu tłuszcz, który pojawia się na powierzchni (ghee).
Gotowe ghee ma złotawy/bursztynowy kolor i jest przezroczyste. Powinno się je przechowywać w metalowej puszce.
Prawidłowo przygotowane ghee można przechowywać nawet kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu, ponieważ pozbawione jest substancji stałych, które powodują jełczenie.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Trzeba uważać na to, by nie przypalić ghee - stanie się ono wtedy ciemne i będzie wydzielał przykry zapach.
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-17 11:59:07
Ostatnio zmieniony: 2012-10-11 00:47:56
Ostatnio zmieniony: 2012-06-14 18:46:50
Ostatnio zmieniony: 2012-06-14 18:44:56
Ostatnio zmieniony: 2012-06-14 18:41:22
Ostatnio zmieniony: 2012-04-19 23:40:50
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 12:24:37
Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 00:58:56
http://www.zaradni.pl/porada/4762,jak_zrobic_ghee_klarowane_maslo
Ostatnio zmieniony: 2011-02-03 13:26:30
Ostatnio zmieniony: 2011-01-30 16:46:59
Dodaj komentarz