Jak przygotować galaretkę z owocami?

Latem mamy pod dostatkiem owoców, z których możemy wyczarować przepyszne desery. Jednym z takich deserów jest galaretka z owocami.

1

SKŁADNIKI:

½ kg owoców(truskawki, maliny)
½ l czerwonego wina
½ szkl. cukru
40 ml likieru porzeczkowego
½ szkl. śmietanki kremówki
1 łyża cukru pudru


2

PRZYGOTOWANIE:

Owoce należy opłukać, żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wino, cukier i likier podgrzać, dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić.
Naczynie, do którego wlejemy galaretkę opłukać zimną wodą. Wlać na dno trochę wina z żelatyną. Ostudzić, wstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętej galaretce ułożyć owoce i zalać resztą płynu. Wstawić ponownie do lodówki. Po wyjęciu przyozdobić ubitą śmietaną z cukrem pudrem.


3

Tak przygotowany deser skonsumować:)


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 06.08.2011

Komentarze

dzięki za przepis, przyda się

Ostatnio zmieniony: 2013-03-07 19:11:08

Fajny przepis na pyszny deser. Z pewnością wypróbuję.

Ostatnio zmieniony: 2012-01-10 23:29:18

to chyba galaretka nie dla dzieci???bo ma procenty... heheh dzieki za przepis

Ostatnio zmieniony: 2011-08-12 15:47:36