Jak przygotować galaretkę z owocami?
Latem mamy pod dostatkiem owoców, z których możemy wyczarować przepyszne desery. Jednym z takich deserów jest galaretka z owocami.
SKŁADNIKI:
½ kg owoców(truskawki, maliny)
½ l czerwonego wina
½ szkl. cukru
40 ml likieru porzeczkowego
½ szkl. śmietanki kremówki
1 łyża cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Owoce należy opłukać, żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wino, cukier i likier podgrzać, dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić.
Naczynie, do którego wlejemy galaretkę opłukać zimną wodą. Wlać na dno trochę wina z żelatyną. Ostudzić, wstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętej galaretce ułożyć owoce i zalać resztą płynu. Wstawić ponownie do lodówki. Po wyjęciu przyozdobić ubitą śmietaną z cukrem pudrem.
Tak przygotowany deser skonsumować:)
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-03-07 19:11:08
Ostatnio zmieniony: 2012-01-10 23:29:18
Ostatnio zmieniony: 2011-08-12 15:47:36
Dodaj komentarz