Jak przygotować frytki inaczej?
Jeżeli znudziły Ci się tradycyjne frytki mój przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.
- • Składniki dania:
- • - 1,5 kg ziemniaków
- • - 0,5 szklanki oleju
- • - vegeta
- • - papryka słodka i ostra
- • - keczup
- • - musztarda sarepska
- • - curry
- • - zioła prowansalskie
- • - świeżo zmielony pieprz kolorowy lub ziołowy
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w słupki. Pokrojone pomieszaj z olejem i vegetą. Podziel je na trzy części.
Do pierwszej dodaj keczup i paprykę.
Do drugiej musztardę i curry.
Do trzeciej wsyp zioła prowansalskie i pieprz.
W każdej miseczce pomieszaj dokładnie ziemniaki z przyprawami.
Tak przygotowane odstaw do lodówki na okres 3 godzin.
Po wyciągnięciu frytek nie odsączaj z marynat. Smaż je jak zwykle- na głębokim, mocno rozgrzanym oleju.
Uwagi i spostrzeżenia
- •-Nie piszę dokładnej ilości przypraw, gdyż każdy może dodać ich tyle na ile ma ochotę.
- •
- •Frytki dzięki marynatom wychodzą kolorowe co sprawia,że świetnie prezentują się podczas imprezy na dużym półmisku.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-22 10:50:18
Ostatnio zmieniony: 2013-03-29 19:32:34
Ostatnio zmieniony: 2012-12-10 08:31:17
Ostatnio zmieniony: 2012-10-11 11:13:36
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony: 2012-10-11 08:48:24
Ostatnio zmieniony: 2012-10-10 14:23:50
Ostatnio zmieniony: 2012-09-14 19:39:41
Ostatnio zmieniony: 2012-09-13 18:28:20
Dodaj komentarz