Jak przygotować fasolkę szparagową z pomidorami?
Fasolka szparagowa z pomidorami to sposób na pyszne danie sezonowe. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
3 plastry szynki
2 duże pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz, papryka
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Fasolkę należy umyć, odciąć końcówki i pokroić w kawałki długości ok. 4 cm. Na patelni na oleju podsmażamy drobno pokrojone: szynkę, cebulę i czosnek. Gdy wszystko się zarumieni, odkładamy na talerz na bok. Na tej samej patelni smażymy na małym ogniu fasolkę przez około 15 minut. Na koniec dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory i przyprawiamy. W tym samym czasie dodajemy również wcześniej podsmażoną szynkę, cebulę i czosnek. Razem z pomidorami potrawa powinna dusić się jeszcze około 5 minut. Na sam koniec posypujemy wszystko natką pietruszki.
Fasolkę można jeść samodzielnie, z chlebem, lub podawać z ryżem.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:12:53
Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 09:01:26
Ostatnio zmieniony: 2011-08-11 16:21:50
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 11:42:16
Ostatnio zmieniony: 2010-08-26 20:01:20
Ostatnio zmieniony: 2010-08-22 22:10:09
Dodaj komentarz