Jak przygotować fasolkę szparagową z pomidorami?

Fasolka szparagowa z pomidorami to sposób na pyszne danie sezonowe. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.

1
Fasolka szparagowa z pomidorami Fasolka szparagowa z pomidorami

Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
3 plastry szynki
2 duże pomidory
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz, papryka
natka pietruszki


2

Sposób przygotowania:
Fasolkę należy umyć, odciąć końcówki i pokroić w kawałki długości ok. 4 cm. Na patelni na oleju podsmażamy drobno pokrojone: szynkę, cebulę i czosnek. Gdy wszystko się zarumieni, odkładamy na talerz na bok. Na tej samej patelni smażymy na małym ogniu fasolkę przez około 15 minut. Na koniec dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory i przyprawiamy. W tym samym czasie dodajemy również wcześniej podsmażoną szynkę, cebulę i czosnek. Razem z pomidorami potrawa powinna dusić się jeszcze około 5 minut. Na sam koniec posypujemy wszystko natką pietruszki.


3

Fasolkę można jeść samodzielnie, z chlebem, lub podawać z ryżem.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 17.07.2010

Komentarze

mniam
Ciekawy przepis:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:12:53

świetny przepis !!

Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 09:01:26

mniam ślinka cieknie

Ostatnio zmieniony: 2011-08-11 16:21:50

Kocham lato! Nie dość, że jest ciepło to jeszcze rosną warzywa, z których można przyrządzać takie specjały:-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 11:42:16

Wygląda apetycznie

Ostatnio zmieniony: 2010-08-26 20:01:20

Proste, szybkie i wygląda na smaczne, wypróbuję :)

Ostatnio zmieniony: 2010-08-22 22:10:09