Jak przygotować domowy sos tatarski?
Domowy sos tatarski doskonale komponuje się z potrawami Wielkanocnymi: gotowanymi jajkami, gotowaną lub wędzoną szynką, białą kiełbasą. Od jakiegoś czasu w wielu sklepach spożywczych można kupić gotowy sos tatarski, ale smak tego sosu pozostawia wiele do życzenia. Podam więc przepis na szybki, domowy sos tatarski i jestem pewna, że zagości on, jako jeden z głównych sosów, na wielu polskich (i nie tylko) stołach…
- • 4 jajka
- • 1 majonez
- • 1 kwaśna śmietana
- • 4 łyżki musztardy
- • odrobina tartego chrzanu (nie jest konieczny, ale sprawi, że sos będzie miał bardziej wyrazisty, ostry smak)
- • ogórki konserwowe
- • grzybki konserwowe
- • 4 łyżeczki cukru
- • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z musztardą i cukrem aż osiągniemy jednolitą masę pozbawioną grudek. Następnie dodajemy majonez i śmietanę – całość mieszamy. Sos powinien mieć konsystencję płynną.
Białka jajek, ogórki i grzyby kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do sosu. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Odstawiamy sos na kilka godzin do lodówki i podajemy jako dodatek do gotowanych jajek, gotowanej lub wędzonej szynki, ryby lub kurczaka w galarecie, białej kiełbasy. Sos jest idealnym dodatkiem do potraw Wielkanocnych.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-03-29 08:40:00
Dodaj komentarz