Jak przygotować czerwoną fasolkę po bolońsku?
Przepyszna, ładnie wyglądająca i niezwykle prosta w przygotowaniu potrawa z charakterem. Może stanie się Waszym daniem popisowym :)
- • 3 puszki czerwonej fasolki
- • kawałek wędzonego boczku
- • 4 papryki, można dodać również pomidory
- • pętko dobrej kiełbasy
- • sos boloński w proszku lub ze słoika
- • 3 cebule, 3 ząbki czosnku
- • przyprawy - sól, pieprz do smaku
- • woda
- • olej
1
Kroimy w kostkę boczek, cebulę, czosnek i kiełbasę. Wrzucamy na patelnię z olejem i podsmażamy na małym ogniu aż w kuchni zagości piękny "wędzony" zapach.
2
Zawartość patelni (wraz z olejem) wrzucamy/wlewamy do garnka.
3
Myjemy i kroimy paprykę i wrzucamy ją do garnka wraz z zawartością 3 puszek czerwonej fasolki.
4
Całość podlewamy wodą, mieszamy i gotujemy.
5
Gdy papryka będzie już miękka zagotowujemy wodę i w dwóch szklankach wrzącej wody rozprowadzamy sos boloński w proszku.
6
Wlewamy sos boloński do garnka i podgotowujemy.
7
Na koniec posypujemy pietruszką i podajemy do stołu. Smacznego :)
Dodaj komentarz