Jak przygotować czerwoną fasolkę po bolońsku?

Przepyszna, ładnie wyglądająca i niezwykle prosta w przygotowaniu potrawa z charakterem. Może stanie się Waszym daniem popisowym :)

  • 3 puszki czerwonej fasolki
  • kawałek wędzonego boczku
  • 4 papryki, można dodać również pomidory
  • pętko dobrej kiełbasy
  • sos boloński w proszku lub ze słoika
  • 3 cebule, 3 ząbki czosnku
  • przyprawy - sól, pieprz do smaku
  • woda
  • olej
1

Kroimy w kostkę boczek, cebulę, czosnek i kiełbasę. Wrzucamy na patelnię z olejem i podsmażamy na małym ogniu aż w kuchni zagości piękny "wędzony" zapach.


2

Zawartość patelni (wraz z olejem) wrzucamy/wlewamy do garnka.


3

Myjemy i kroimy paprykę i wrzucamy ją do garnka wraz z zawartością 3 puszek czerwonej fasolki.


4

Całość podlewamy wodą, mieszamy i gotujemy.


5

Gdy papryka będzie już miękka zagotowujemy wodę i w dwóch szklankach wrzącej wody rozprowadzamy sos boloński w proszku.


6

Wlewamy sos boloński do garnka i podgotowujemy.


7

Na koniec posypujemy pietruszką i podajemy do stołu. Smacznego :)


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 17.07.2009

Komentarze