Jak przygotować chłodniki i zupy owocowe na zimno?
W upalne lato nie ma nic smaczniejszego na obiad niż zupka na zimno. Szczególnie polecam chłodniki i zupy owocowe, które nie tylko zaspokoją głód ale dzięki zawartości owoców "poskromią" również apetyt na słodycze.Zupy owocowe dzięki kolorowemu apetycznemu wyglądowi sprawią że każdy niejadek się na nie skusi.
- • brzoskwinie, wino, sok pomarańczowy, żółtka, cukier, woda, biszkopty,czereśnie, jogurt, rodzynki,cynamon, nalewka wiśniowa, serek mascarpone, białka, cukier, cukier waniliowy,banany, papryczki chili, bezy,jagody, budyń waniliowy,arbuz, truskawki, melon, imbir, płatki migdałowe
Chłodnik brzoskwiniowy na winie
brzoskwinie - 0,5 kg
białe wytrawne wino - 0,5 butelki
sok pomarańczowy - 1 szklanka
żółtka - 2 szt
cukier -10 dag
woda - 1 szklanka
biszkopty - 1 paczka
Brzoskwinie myjemy, przekrawamy, usuwamy z nich pestki. Jedną odkładamy do dekoracji a pozostałe wrzucamy do garnka i zalewamy wrzątkiem tak by były do połowy zakryte. Gotujemy pod przykrywką ok. 10 min. Miękkie owoce miksujemy blenderem. Do owoców dodajemy żółtka i cukier i dokładnie ubijamy trzepaczką. Dolewamy wodę, sok pomarańczowy i wino. Dokładnie mieszamy. Zupę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy schłodzoną, ozdobiona cienkimi paseczkami odłożonej brzoskwini oraz kawałkami biszkoptów.
Chłodnik czereśniowy
czereśnie - 0,5 kg
jogurt naturalny - 3 szklanki
rodzynki - 3 łyżki
cynamon - szczypta
cukier waniliowy - 1 łyżka
cukier puder - do smaku
Czereśnie myjemy, osączamy, drylujemy. Do czereśni wlewamy o,5 szklanki zimnej, przegotowanej wody i miksujemy razem blenderem. Powstałą masę mieszamy z zimnym jogurtem i rodzynkami /możemy je uprzednio namoczyć w letniej wodzie/, dodajemy do smaku cukru pudru, oprószamy cynamonem i cukrem waniliowym. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Chłodnik bananowy z nutką pikanterii
banany - 5 szt
jogurt naturalny - 2,5 szklanki
cukier - 2 łyżki
papryczki chili - 4 szt
sól, pieprz - do smaku
Banany /dojrzałe ale nie przejrzałe, bez ciemnych plam/ obieramy, odcinamy ciemne końcówki i kroimy w kostkę. Kilka kostek odkładamy do dekoracji a resztę miksujemy z jogurtem, cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki i chłodzimy. Papryczki chili myjemy, przekrawamy, usuwamy pesteczki i kroimy w drobna kostkę. Chłodnik przelewamy do miseczek, dekorujemy odłożonymi kawałkami bananów i chili.
Chłodnik jagodowy z bezikami dla dorosłych
jagody - 3,5 szklanki
cukier - 3 łyżki
słodkie czerwone wino - 1 szklanka
budyń waniliowy - 1 płaska łyżka
woda źródlana - 4 szklanki
małe bezy lub duże rozkruszone - do dekoracji
Do wody dodajemy cukier i zagotowujemy. Gdy się zagotuje wlewamy rozmieszany w trzech łyżkach zimnej wody budyń. Ponownie zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 3 min. Umyte i odsączone jagody wrzucamy do wody z budyniem, wlewamy wino i podgrzewamy ale nie zagotowujemy by owoce nie popękały. Zupę zestawiamy z ognia i mocno chłodzimy. Chłodnik przed podaniem ozdabiamy na talerzach bezami.
Chłodnik arbuzowo -truskawkowo-melonowy z biszkopcikami
arbuz - 0,5 kg
truskawki - 25 dag
melon miodowy - 25 dag
starty imbir - płaska łyżeczka
płatki migdałowe - 2 łyżki
listki mięty, małe biszkopciki - do dekoracji
Arbuza i melona oczyszczamy z pestek, drobno kroimy, mieszamy z imbirem a następnie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Truskawki opłukujemy, oczyszczamy z szypułek, miksujemy blenderem. Jeśli nie lubimy w zupie pesteczek możemy pulpę truskawkową przetrzeć przez gęste sito. Następnie masę truskawkową mieszamy z masą arbuzowo-melonową. Wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Przed podaniem zupę posypujemy płatkami migdałowymi i ozdabiamy listkami mięty i biszkopcikami /biszkopty mogą być czerstwe - wówczas ścieramy je na tarce lub rozkruszamy/.
Zupa truskawkowa
truskawki - 0,5 kg
cukier puder - 2 łyżki
nalewka wiśniowa - 2 łyżki
serek mascarpone - 1 łyżka z czubkiem
pieprz cayenne - 0,5 łyżeczki
białka - 2 szt
cukier - 1 łyżka płaska /do białek/
kilka truskawek i listki mięty - do dekoracji
Truskawki opłukujemy, usuwamy szypułki, miksujemy na gładką masę a następnie przecieramy przez gęste sito by usunąć pestki. Do uzyskanej masy dodajemy cukier, serek mascarpone i nalewkę. Mieszamy i wstawiamy na 2 godz. do lodówki. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Schłodzoną zupę rozlewamy na talerze, dekorujemy truskawkami, listkami mięty i porcjami ubitych białek.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 16:00:02
Dodaj komentarz