Jak przechowywać ser żółty ?
Czasami nam zostanie, czasami uschnie. Ser żółty choć jest pyszny i na kanapce i jako składnik wielu potraw czasami sprawia nam drobne problemy. Ta porada podpowie Ci nie tylko jak go przechowywać.
Nadkrojone brzegi sera warto posmarować odrobiną masła. Dzięki temu nie obeschną. Dobrze jest przechowywać ser zwinięty w wilgotny ręcznik papierowy i włożony do folii przeźroczystej. Tak ‘’zapakowany’’ wsadzamy do lodówki.
Aby ucieranie sera było łatwiejsze i bezproblemowe warto włożyć go na kwadrans do zamrażarki.
Jeżeli został Ci zeschnięty już ser możesz zetrzeć go na tarce i wymieszać z posiekaną drobno cebulą. W ten sposób uzyskasz smaczną pastę do kanapek.
Ostatnia rada odnośnie innego typu sera, czyli twarożku. Można go używać zamiast kwaśnej śmietany, wystarczy go zmiksować. Pojemniki z nim należy przechowywać w lodówce zawsze odwrócone do góry dnem.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 09:20:22
Dodaj komentarz