Jak przechowywać owoce i warzywa ?
Chciałam podzielić się z Wami kilkoma sprawdzonymi poradami na ten temat. Myślę, że te pomysły przydadzą się niejednej kobiecie w kuchni.
- • owoce
- • warzywa
Warzywa liściaste i miękkie owoce łatwo się psują. Warto zatem przechowywać je w lodówce. Jeśli jakieś owoce zaczynają być przejrzałe np. banany to można z nich zrobić przecier. Jego również trzymamy w lodówce. Może się on przydać do ciast i deserów.
Uszkodzone jabłka przechowujemy na tacach lub kratkach w taki sposób, aby nie dotykały się wzajemnie. Trzeba usuwać nadpsute już sztuki.
Cytryna w lodówce wytrzyma nawet miesiąc jeśli będzie włożona do dzbanka z zimną wodą.
Świeże grzyby warto przykryć wilgotnymi ręcznikami papierowymi przed wsadzeniem ich do lodówki. Dzięki temu wytrzymają nawet kilka dni.
Warto przechowywać w temperaturze pokojowej pomidory i ogórki. Są wtedy najsmaczniejsze.
Jeśli masz dużo ziemniaków i nie chcesz dopuścić do ich kiełkowania wrzuć do nich kilka świeżych i dojrzałych jabłek. Jeśli zaś obrałaś za dużo ziemniaków na obiad wystarczy, by zalać je zimną wodą i wstawić do lodówki. Nadal będą dobre na drugi dzień.
Tzw. chrupie warzywa najsmaczniejsze są wtedy, gdy są przechowywane w wodzie. Dymkę, seler naciowy i szczypiorek dobrze jest trzymać w lodówce z łodygami w wodzie. Oliwki też powinno się zanurzać w wodzie i przechowywać w lodówce.
Na koniec jeszcze kilka słów. Zarówno owoce i warzywa należy kupować świeże i w niewielkich ilościach, aby nie przechowywać ich zbyt długo. Trzeba sprawdzać je często i wyrzucać sztuki nieświeże i zepsute. W ten sposób nie dopuścimy do rozwoju i rozprzestrzeniania się bakterii oraz pleśni.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 14:18:38
Ostatnio zmieniony: 2013-02-09 21:55:31
Ostatnio zmieniony: 2012-01-31 21:52:48
Ostatnio zmieniony: 2011-10-21 17:43:29
Ostatnio zmieniony: 2011-03-09 14:25:50
Dodaj komentarz