Jak przechowywać oliwę?
Dobra oliwa nie jest wcale najtańsza, ale jest niezastąpiona w kuchni i bardzo zdrowa. Niestety łatwo traci swoje właściwości. Aby temu zapobiec należy odpowiednio ją przechowywać.
Oliwę należy przechowywać w ciemnych butelkach! Jeśli już mamy w jasnej, to nie trzymajmy jej na wierzchu, lecz schowajmy do szafki. Światło sprawia, że oliwa się utlenia i pogarsza się jej smak.
Oliwę przechowujemy w cieple, a więc trzymamy w szafce, a nie w lodówce. Gdy włożymy do lodówki zgęstnieje i nie będzie się nadawała do natychmiastowego użycia.
Trzymajmy oliwę w zamkniętych butelkach, gdyż w otwartych utlenia się i to powoduje jej gorzkawy smak.
Bezpośrednio przed użyciem należy wstrząsnąć butelką z oliwą szczególnie, jeśli jest ona niefiltrowana.
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-13 17:20:32
Ostatnio zmieniony: 2013-03-08 19:23:25
Dodaj komentarz