Jak prawidłowo pokroić ananasa?

,,Ananas z puszki słodziutki że lizać paluszki...,, Czy musi być koniecznie z puszki? Czy zastanawiałeś się jak prawidłowo pokroić ananasa by delektować się kawałek po kawałku świeżutkim owocem? Nic prostszego! Potrzeba kilka prostych manewrów.

  • -Ananas (musi być słodko pachnący od dołu oraz posiadać mocno przytwierdzone liście)
  • -ostry nożyk
  • -talerzyk
  • -ochota na ananasa!
1

Podziel na dwie połówki

Podziel na dwie połówki fot. Anna Berniak

Podziel ananasa wzdłuż przez środek, trzymając za liście. Pamiętaj nie odcinaj zielonego, bo posłuży ci jako ,,uchwyt,,.


2

Podziel

Podziel fot. Anna Berniak

Każdą z połówek przetnij jeszcze przez środek, tak by wyszły ci ćwiartki.


3

Odetnij środek

Odetnij środek fot. Anna Berniak

Teraz chwyć dobrze zielonej części i odetnij twarde środki owocu.


4

Oddziel skórę

Oddziel skórę fot. Anna Berniak

Odetnij skórę z zewnątrz. Jeśli chcesz podawać jako, owoc tropikalny czyli przekąska prosto z ,,drzewa,, to nie wyrzucaj skorupek tylko podaj porcyjki ananasowe zaserwowane na ,,naturalnym talerzu,,. Smacznego!


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.05.2015

Komentarze