Jak prawidłowo pokroić ananasa?
,,Ananas z puszki słodziutki że lizać paluszki...,, Czy musi być koniecznie z puszki? Czy zastanawiałeś się jak prawidłowo pokroić ananasa by delektować się kawałek po kawałku świeżutkim owocem? Nic prostszego! Potrzeba kilka prostych manewrów.
- • -Ananas (musi być słodko pachnący od dołu oraz posiadać mocno przytwierdzone liście)
- • -ostry nożyk
- • -talerzyk
- • -ochota na ananasa!
1
Podziel na dwie połówki
fot. Anna Berniak
Podziel ananasa wzdłuż przez środek, trzymając za liście. Pamiętaj nie odcinaj zielonego, bo posłuży ci jako ,,uchwyt,,.
2
Podziel
fot. Anna Berniak
Każdą z połówek przetnij jeszcze przez środek, tak by wyszły ci ćwiartki.
3
Odetnij środek
fot. Anna Berniak
Teraz chwyć dobrze zielonej części i odetnij twarde środki owocu.
4
Oddziel skórę
fot. Anna Berniak
Odetnij skórę z zewnątrz. Jeśli chcesz podawać jako, owoc tropikalny czyli przekąska prosto z ,,drzewa,, to nie wyrzucaj skorupek tylko podaj porcyjki ananasowe zaserwowane na ,,naturalnym talerzu,,. Smacznego!
Dodaj komentarz