Jak pokroić cebulę bez płaczu?
Krojenie cebuli przysparza często wiele problemu. Zaczynamy wtedy łzawić, roniąc przy tym dużą ilość łez. W cebuli znajdują się związki siarkowe oraz olejki eteryczne i nie właściwe krojenie uwalnia je do góry, podrażnia nasze spojówki i zaczynamy płakać, czasami kichać. Można jednak temu zaradzić i w umiejętny sposób pokroić cebulę, nie roniąc przy tym żadnej łzy.
Cebulę przeznaczoną do pokrojenia nie obieramy. Należy ją umyć w ciepłej wodzie. Ostrym nożem wycinamy długi klin ze środka cebuli, zaczynając od części gdzie znajduje się korzonek(dolna część cebuli). Musimy robić to dokładnie i dość głęboko wycinając nożem.
Wycięty klin nadaje się do spożycia po uprzednim sparzeniu wrzątkiem. Zawiera on najbardziej lotne substancje od korzonka do górnej części cebuli.
Obieramy cebulę ze skórki. Kroimy na połówki, następnie siekamy wzdłuż i w poprzek.
• Przeczytaj teraz:
Galeria
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-22 19:46:57
Ostatnio zmieniony: 2013-01-08 14:43:59
Ostatnio zmieniony: 2012-12-20 10:28:09
Ostatnio zmieniony: 2012-12-05 20:55:15
Ostatnio zmieniony: 2012-12-05 14:38:37
Ostatnio zmieniony: 2012-12-04 17:09:31
Ostatnio zmieniony: 2012-12-04 15:10:30
Ostatnio zmieniony: 2012-12-04 11:16:59
Ostatnio zmieniony: 2012-12-04 10:49:09
Dodaj komentarz