Jak "podkręcić" spaghetti bolognese?
Dosyć częstym daniem robionym "na szybko" jest spaghetti bolognese - sos z torebki, makaron z torebki, brakuje jeszcze tylko wody z torebki - jak niewielkim wysiłkiem ulepszyć ten obiad.
- • makaron spaghetti, słoik sosu pudliszki, sól, olej, papryka, cebula, pieczarki, czosnek, ser, bazylia, miso mielone,
Przygotuj składniki:
- makaron spaghetti 1 opakowanie (są pakowane po 400-500g)
- mięso mielone może być z łopatki 40-50dag (koniecznie ze sklepu mięsnego)
- duża czerwona papryka
- 2-3 ząbki czosnku
- dwie duże cebule
- 25-30dag pieczarek
- słoik sosu może być pudliszki z pieczarkami lub pudliszki z papryką
- ser
- bazylia
Do gotującej się wody wsyp makaron i łyżeczkę oleju (dzięki temu makaron nie będzie się kleił) - gotuj wg czasu podanego na opakowaniu ok 8min następnie odcedź.
Mięso mielone podsmaż na oleju dopóki nie zmieni koloru z różowego na szary i będzie łatwo się oddzielać - około 10min
Dodaj do mięsa pokrojone w kostkę cebulę, paprykę i pieczarki - smaż całość przez mniej więcej 10 min dopóki papryka nie zmięknie, cebula lekko się zeszkli i pieczarki puszczą soki.
Dodaj do mięsa i warzyw sos ze słoika, wyciśnięty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony i rozgnieciony czosnek oraz bazylie. Całość gotuj jeszcze przez czas podany na słoiku (około 10-15 min).
Podawaj makaron polany przygotowanym sosem i posypany startym serem
Dodaj komentarz