Jak podać arbuza?

Arbuz jest smacznym, choć często nieco kłopotliwym w jedzeniu owocem. Ściekający po palcach i na ubrania sok, może skutecznie zniechęcić do jego jedzenia. Jak więc podać go tak, aby wszyscy byli zadowoleni?

  • Arbuz, opcjonalnie alkohol (wódka, szampan lub wino, ok, 0,5 l na 0,5 kg)
1
fot. http://www.sxc.hu/photo/1069979 fot. http://www.sxc.hu/photo/1069979

Jeśli nie chcesz rezygnować z "tradycyjnej" metody jedzenia arbuza:
Zamiast kroić go na długie kawałki wzdłuż, podziel go najpierw na cztery części, a potem pokrój wszerz. Mały kawałek dużo łatwiej ugryźć i dużo trudniej się nim pobrudzić.


2

Na elegancko:
Bardzo wygodnym i zarazem eleganckim sposobem podania arbuza, jest pokrojenie miąższu na małe kawałki dające nabić się na widelec i podanie ich w miseczkach. Bardzo proste, a jak trudno czasem na to wpaść!


3

Wśród przyjaciół:
Dużą frajdę sprawia wyjadanie miąższu łyżką z przekrojonego na pół arbuza. Chociaż przy tym łatwiej się pobrudzić niż jedząc go z miseczki :)


4

Koktajlowo:
Zamiast jeść arbuza możesz go... wypić! Nie trzeba nic więcej, po prostu wrzuć miąższ do miksera.


5

Na alkoholowo, czyli +18:
Popularnym sposobem przygotowania arbuza jest nasączenie go alkoholem poprzez wycięty w górze niewielki otwór. W taki otwór wlewamy powoli alkohol małymi porcjami, aż przesączy się przez wnętrze. Zazwyczaj stosuje się ok. 0,5 l wódki na 0,5 kg arbuza (jeśli ktoś woli, może to być też inny alkohol). Takiego arbuza przygotować należy co najmniej kilka godzin przed imprezą i czekając parę razy go obrócić, aby alkohol rozprowadził się w nim równomiernie. Tak przygotowanego arbuza, podać można wykorzystując wypisane wcześniej sposoby :)
Smacznego!


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 11.05.2012

Komentarze

Cenna porada. Porządnie schłodzony arbuz jest doskonałą chłodzącą przegryzką w upalny dzień, tylko ... no właśnie - jak go elegancko podać gościom. Świetna porada.

Ostatnio zmieniony: 2012-05-13 19:15:31

Uwielbiam! ;-) Zbawienie w upalne dni.

Ostatnio zmieniony: 2012-05-12 07:17:30