Jak pić bubble tea?
Bubble tea to napój herbaciany z dodatkiem małych, słodkich kuleczek. Herbata ma korzenie tajskie i bardzo stała się popularna w Azji. Ostatnio trafiła do Europy, a także już w większych miastach Polski powstaje sieć takich herbaciarni. Głównym składnikiem bubble tea jest czarna lub zielona herbata serwowana z mlekiem, jogurtem, może też być biała. Po raz pierwszy zetknęłam się z tą herbatą w Niemczech, a ostatnio także w Krakowie.
- • szklanka tapioki (mąka z bulwy manioka)
- • 5 szklanek wody
- • pół szklanki cukru brązowego lub syropu klonowego
Bubble tea podaje się z kuleczkami, które robione są z manioku z dodatkiem syropów owocowych, najczęściej klonowy. Herbatę pije się z kostkami lodu, mrożoną z bąbelkami o różnych smakach. Serwowana jest w plastikowych kubkach, do tego przeźroczystych, aby było widać wszystkie jej barwy, a pije się przez grube rurki tak, aby perełki były zasysane przez rurkę. Rozgryzienie takiej kulki wzmacnia smak na słodko.
Ameryka oszalała na punkcie bubble tea, a wieść o tym wspaniałym napoju rozeszła się po całym świecie, jak świeże bułeczki. Można zaryzykować, że napój ten może wyprzeć kawę, która przyrządzana jest na wiele sposobów. Bubble tea mogą pić dzieci i dorośli, ponieważ do wyboru mamy ogromny wachlarz smakowy. Perełki, które na dnie kubka mienią się różnymi kolorami, po rozgryzieniu ich, uzyskujemy niepowtarzalny smak herbaty.
![źródło: http://www.flickr.com/photos/chrishimself/5169215498/sizes/m/in/photostream/](http://www.zaradni.pl/zdjecie/O5FuE_FYccfVmBe-0p6QQQ/220/136e913b58f1c771d59817bed29e9041.jpg.jpg)
Jak zrobić perełki? Trzeba mieć mąkę z bulwy manioku, to warzywo podobne do naszego ziemniaka, choć różni się kształtem, niektórzy trą korzeń manioku na tarce. Do mąki wlewamy odrobinę soku klonowego lub cukru brązowego, mieszamy do uzyskania masy, potem formujemy malutkie kuleczki, które wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy około 30 min. Te prawdziwe perełki z tapioki uzyskują kolor czarny. Ciekawe, czy ten napój znajdzie swoich zwolenników w Polsce w takiej ilości, jak w Azji i innych krajach?
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jest to nowość, więc większość ludzi podchodzi do tego z rezerwą, ale, jak posmakują, to nie potafią obejść się bez bubble tea.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 20:56:04
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 14:38:35
Ostatnio zmieniony: 2013-02-15 13:15:35
Ostatnio zmieniony: 2013-02-14 14:32:08
Ostatnio zmieniony: 2012-11-06 20:42:25
Ostatnio zmieniony: 2012-11-05 17:11:11
Dodaj komentarz