Jak odpowiednio przechowywać wino ?
Jeśli jesteś koneserem wina, sam robisz wino i masz dużo butelek do przechowania to zapewne wiesz że bardzo ważny jest odpowiedni sposób przechowywania wina. Nie powinno to być przypadkowe miejsce jak spiżarnia, poddasze, garaż czy szopa w ogrodzie. Miejsce to musi być położone daleko od wszelkiego rodzaju zapachów, drgań i co najważniejsze mieć określona temperaturę i wilgotność.

Najlepszym rozwiązaniem jest piwnica pod ziemią ale niestety nie każdy ma takie warunki. Innym rozwiązaniem może być tzw. szafa winna. Najmniejsze szafy są wielkości lodówki i do prawidłowego działania potrzebują jedynie prądu.
TEMPERATURA. Średnia temperatura powinna wynosić 10-17C. Temperatura z tego przedziału może się powoli zmieniać ale nie gwałtownie tzn. na przykład nie może skoczyć z 13 do 17 stopni w ciągu dnia lub tygodnia.. Często powtarzające się gwałtowne zmiany temperatury maja niekorzystny wpływ na wino. W temperaturze ok. 17C i wyższej proces dojrzewania zachodzi szybciej i wina szybciej nadają się do spożycia. Wina białe wymagają niższych temperatur dlatego powinno przechowywać się je na najniższych półkach gdyż tam jest najchłodniejsze powietrze.
WILGOTNOŚĆ. Odpowiednia wilgotność ma ogromny wpływ na konserwację korków i tym samym wina. Najlepsza wilgotność to 60-80%. Zbyt mała wilgotność powoduje że korek wysycha i część zawartości butelki wyparowuje. Co więcej kontakt z powietrzem wpływa bardzo niekorzystnie na wino.
ŚWIATŁO. Pomieszczenie powinno być w półcieniu. Szczególnie wina białe i musujące nie lubią światła. Najbardziej szkodliwe są światło słoneczne, lampa halogenowa, lampa fluorescencyjna. Najlepsze są żarówki o mocy do 60W.
STABILNOŚĆ. Miejsce leżakowania wina powinno być miejscem spokojnym. Wszelkiego rodzaju drżenia i wibracje (pochodzące np. od torów kolejowych, maszyn czy urządzeń) mają niekorzystny wpływ na wino.

WENTYLACJA. Niestety wino jest bardzo wrażliwe gdyż wchłania wszelkie zapachy z zewnątrz (również przez korek). Należy kontrolować cyrkulacje powietrza i ograniczać przewiewy. Wino nie powinno leżeć w tym samym miejscu co inne artykuły spożywcze a już w szczególności farby, lakiery, rozpuszczalniki. Do czyszczenia pomieszczenia należy używać środków bezzapachowych.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-12-16 18:07:38
Dodaj komentarz