Jak odpowiednio przechowywać wino ?

Jeśli jesteś koneserem wina, sam robisz wino i masz dużo butelek do przechowania to zapewne wiesz że bardzo ważny jest odpowiedni sposób przechowywania wina. Nie powinno to być przypadkowe miejsce jak spiżarnia, poddasze, garaż czy szopa w ogrodzie. Miejsce to musi być położone daleko od wszelkiego rodzaju zapachów, drgań i co najważniejsze mieć określona temperaturę i wilgotność.

1

Najlepszym rozwiązaniem jest piwnica pod ziemią ale niestety nie każdy ma takie warunki. Innym rozwiązaniem może być tzw. szafa winna. Najmniejsze szafy są wielkości lodówki i do prawidłowego działania potrzebują jedynie prądu.


2

TEMPERATURA. Średnia temperatura powinna wynosić 10-17C. Temperatura z tego przedziału może się powoli zmieniać ale nie gwałtownie tzn. na przykład nie może skoczyć z 13 do 17 stopni w ciągu dnia lub tygodnia.. Często powtarzające się gwałtowne zmiany temperatury maja niekorzystny wpływ na wino. W temperaturze ok. 17C i wyższej proces dojrzewania zachodzi szybciej i wina szybciej nadają się do spożycia. Wina białe wymagają niższych temperatur dlatego powinno przechowywać się je na najniższych półkach gdyż tam jest najchłodniejsze powietrze.


3

WILGOTNOŚĆ. Odpowiednia wilgotność ma ogromny wpływ na konserwację korków i tym samym wina. Najlepsza wilgotność to 60-80%. Zbyt mała wilgotność powoduje że korek wysycha i część zawartości butelki wyparowuje. Co więcej kontakt z powietrzem wpływa bardzo niekorzystnie na wino.


4

ŚWIATŁO. Pomieszczenie powinno być w półcieniu. Szczególnie wina białe i musujące nie lubią światła. Najbardziej szkodliwe są światło słoneczne, lampa halogenowa, lampa fluorescencyjna. Najlepsze są żarówki o mocy do 60W.


5

STABILNOŚĆ. Miejsce leżakowania wina powinno być miejscem spokojnym. Wszelkiego rodzaju drżenia i wibracje (pochodzące np. od torów kolejowych, maszyn czy urządzeń) mają niekorzystny wpływ na wino.


6

WENTYLACJA. Niestety wino jest bardzo wrażliwe gdyż wchłania wszelkie zapachy z zewnątrz (również przez korek). Należy kontrolować cyrkulacje powietrza i ograniczać przewiewy. Wino nie powinno leżeć w tym samym miejscu co inne artykuły spożywcze a już w szczególności farby, lakiery, rozpuszczalniki. Do czyszczenia pomieszczenia należy używać środków bezzapachowych.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 14.12.2011

Komentarze

Ciekawie napisane o cikawych rzeczach.

Ostatnio zmieniony: 2011-12-16 18:07:38