Jak kupować deski do krojenia i jak z nich korzystać?

Deska kuchenna, tak banalny przedmiot codziennego użytku. A czy wiesz, na co zwrócić uwagę przy kupnie i jak prawidłowo używać deski? Korzystanie z deski do krojenia wiąże się z przestrzeganiem pewnych zasad. Poznaj je – dla bezpieczeństwa swoich bliskich. I dla własnej wygody.

  • Kuchenna deska do krojenia
1

Kupując deskę szklaną sprawdź, czy nie ma na niej pęknięć, oraz czy brzegi i kanty szklanej tafli są gładkie i zeszlifowane tak, by nie uszkodzić sobie rąk podczas prac kuchennych. Nie kupuj desek ze szkła, które są cienkie – szybko mogą się stłuc.


2

Kupując deskę drewnianą, szczególnie u przygodnego sprzedawcy, … powąchaj ją. Jeśli czujesz charakterystyczną woń pleśni lub stęchlizny, daruj sobie taki zakup. Drewniana nowa deska musi być sucha i mieć neutralny, naturalny zapach.


3

Kupując deskę z tworzywa sztucznego, szukaj atestów, które potwierdzą, że produkt nadaje się do kontaktu z żywnością. Nie każdy plastik to bezpieczna melamina.


4

Nie stosuj tej samej deski do krojenia surowego mięsa i innych produktów spożywczych. Mikroorganizmy ulokowane na mięsie mogą zakazić pozostałą żywność. Jak? Wystarczy, że nie domyjesz deski lub mycie nie usunie resztek, które mogły się wcisnąć w zakamarki, załamania, szczeliny.


5

Z powodu powyższego – deska kuchenna powinna mieć ściśle określone przeznaczenie: tylko do warzyw, tylko do mięsa, tylko do pieczywa, itd.


6

Każda deska kuchenna (nawet ta, na której krojone jest tylko pieczywo) powinna być raz na jakiś czas porządnie wyszorowana szczotką, równie dokładnie spłukana i obficie polana wrzątkiem. Sparzenie wrzątkiem daje większą pewność, że deska jest rzeczywiście czysta.


7

Deski szklane świetnie nadają się do mięsa – krojenie nie uszkodzi powierzchni szkła, a płyny wyciekające z mięsa nie wnikają w mikroszczeliny przyboru kuchennego, bo ich tam zwyczajnie nie ma.


8

Jeśli deska szklana jest podklejona folią, a ta zaczyna się przy brzegach odlepiać, lepiej usuń plastik całkowicie. Deska wtedy może i nie będzie już tak ładnie kolorowa, ale będzie za to bezpieczniejsza – pod względem higienicznym.


9

Co jakiś czas wymieniaj deski. Przyjdzie na to pora, kiedy deski drewniane będą miały pęknięcia i głębsze rysy, a te z melaminy zaczną się „strzępić”.


10

Uwagi i spostrzeżenia

  • UWAGA! NIE MOCZ desek w wodzie! Szczególnie drewnianych – zanieczyszczenia mogą wtedy szybciej wnikać w rozmiękczoną strukturę materiału. Moczyć możesz tylko deski szklane (o ile jest to jedynie zwyczajna tafla szkła, nie podklejona ozdobną folią).


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 10.09.2010

Komentarze

Wystarczy myć wyparzać, używam drewnianych:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 17:46:32

:-) Plastikowi mówimy stanowcze NIE. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 21:10:35

Tak masz rację. Z tego, co wiem to te deski są robione z hartowanego szkła odpornego na upadek i nie tłuką się tak szybko. Poza tym minusem jest ich cena, bo trzeba ok. 50 zł zapłacić za taką średniej wielkości deskę, ale jeszcze to rozważam. Ta bambusowa na dużą intensywność użytkowania już się zużyła, ale sądziłam, że będzie bardziej wytrzymała. Plastik odpada ohydztwo. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 21:01:17

Wiesz jest to jakaś alternatywa, ale musiałaby naprawdę być odporna na stłuczenia. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 20:53:01

Hej, ja też nie. Ja mam z bambusa, ale nie jest ona solidna, bo powoli widzę, że mi się rozwarstwia. Podobają mi się szklane i ozdobne deski i zastanawiam się nad kupnem takiej. Podobno nie tłucze się tak łatwo, a łatwe są w utrzymaniu czystości. Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 20:08:56

Dobrze wiedzieć na co zwrócić uwagę. Gliwicka- nigdy nie kupiłabym plastikowej deski :-)

Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 08:52:02

Najgorsze deski są plastikowe, bo nóż robi ślady i tam dostają się resztki jedzenia.

Ostatnio zmieniony: 2011-01-31 22:00:26

Ciekawe, dowiedziałem się tu kilku ciekawych rzeczy. Jednak, bez przesady z higieną, kontrolowany kontakt z bakteriami pozwala układowi immunologicznemu uodpornić się na drobnoustroje.

Ostatnio zmieniony: 2011-01-09 18:55:50