Jak ciekawie przygotować ziemniaki?

Znudziły Ci się ciągle podawane w ten sam sposób ? Ta porada jest w sam raz dla Ciebie. To przepis na ziemniaczki dauphine - takich jeszcze nie próbowaliście. Są dosyć praco- i czasochłonne ale dla efektu końcowego warto się odrobinę wysilić. Przygotowane w ten sposób ziemniaki na talerzu prezentują się wprost wybornie- uwierzcie mi, że cieszą zarówno oczy jak i podniebienie.

  • Składniki:
  • Masa ziemniaczana:
  • - 1 kilogram ziemniaków
  • - 2 łyżki masła
  • - 4 żółtka
  • - gałka muszkatołowa
  • - sól
  • Ciasto parzone:
  • -3/4 szklanki wody
  • - 1/4 kostki masła
  • -15 dag mąki
  • - sól
  • - 2 całe jajka
1

Ziemniaki należy obrać. Następnie ugotować po czym przepuścić przez praskę.Tak przygotowane mieszamy z masłem oraz żółtkami.Przyprawiamy solą i gałką. Tak powstaje pierwsza część przepisu- masa ziemniaczana.


2

Pora na kolejną część przepisu, którą jest ciasto parzone. Wodę zagotować należy z masłem i solą. Po zagotowaniu ogień należy zmniejszyć i cały czas mieszając stopniowo dodawać do wody mąkę. Całość gotować trzeba na małym ogniu bez przerwy mieszając do momentu, aż ciasto zacznie Nam odchodzić od ścianek garnka. W tym momencie ściągamy naczynie z ognia i bez przerwy ucierając wbijamy po jednym jajku.


3

Tak przygotowane masy- ziemniaczaną i ciasto parzone należy dokładnie połączyć mieszając je. Gotową mieszankę zostawiamy do oziębienia. Gdy masa będzie już zimna można się przygotować do smażenia ziemniaczków. W tym celu należy oprószyć dłonie mąką i formować z masy niewielkiej wielkości kuleczki. Panierować je należy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane kuleczki smażymy na bardzo gorącym i głębokim tłuszczu.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • -Można przyrządzić porcję mniejszą zmniejszając ilość składników o połowę.

  • -Tak przygotowane ziemniaki idealnie pasują do kotletów, ryb, pieczeni itp.

    • Masła nie zastępujemy margaryną.



Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 08.08.2012

Komentarze

Jadłem i potwierdzam: bardzo smaczne. Po frytkach najlepsza forma podania ziemniaka.

Ostatnio zmieniony: 2013-05-09 23:45:24

Wyglądają wspaniale:)na pewno pyszne:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:17:54

Niesamowicie cieszę się, że przepis Ci się podoba. Urozmaiceniem są niesamowitym i z pewnością zazdroszczą nawet nieco bardziej wybredne podniebienia :-) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2012-08-09 11:33:05

Świetna porada! Ziemniaki spożywamy niemal codziennie i takie miłe urozmaicenie w formie ich podania docenią na pewno wszyscy domownicy!

Ostatnio zmieniony: 2012-08-09 09:39:08