Jak ciekawie przygotować ziemniaki?
Znudziły Ci się ciągle podawane w ten sam sposób ? Ta porada jest w sam raz dla Ciebie. To przepis na ziemniaczki dauphine - takich jeszcze nie próbowaliście. Są dosyć praco- i czasochłonne ale dla efektu końcowego warto się odrobinę wysilić. Przygotowane w ten sposób ziemniaki na talerzu prezentują się wprost wybornie- uwierzcie mi, że cieszą zarówno oczy jak i podniebienie.
- • Składniki:
- • Masa ziemniaczana:
- • - 1 kilogram ziemniaków
- • - 2 łyżki masła
- • - 4 żółtka
- • - gałka muszkatołowa
- • - sól
- • Ciasto parzone:
- • -3/4 szklanki wody
- • - 1/4 kostki masła
- • -15 dag mąki
- • - sól
- • - 2 całe jajka
Ziemniaki należy obrać. Następnie ugotować po czym przepuścić przez praskę.Tak przygotowane mieszamy z masłem oraz żółtkami.Przyprawiamy solą i gałką. Tak powstaje pierwsza część przepisu- masa ziemniaczana.
Pora na kolejną część przepisu, którą jest ciasto parzone. Wodę zagotować należy z masłem i solą. Po zagotowaniu ogień należy zmniejszyć i cały czas mieszając stopniowo dodawać do wody mąkę. Całość gotować trzeba na małym ogniu bez przerwy mieszając do momentu, aż ciasto zacznie Nam odchodzić od ścianek garnka. W tym momencie ściągamy naczynie z ognia i bez przerwy ucierając wbijamy po jednym jajku.
Tak przygotowane masy- ziemniaczaną i ciasto parzone należy dokładnie połączyć mieszając je. Gotową mieszankę zostawiamy do oziębienia. Gdy masa będzie już zimna można się przygotować do smażenia ziemniaczków. W tym celu należy oprószyć dłonie mąką i formować z masy niewielkiej wielkości kuleczki. Panierować je należy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane kuleczki smażymy na bardzo gorącym i głębokim tłuszczu.
Uwagi i spostrzeżenia
- •-Można przyrządzić porcję mniejszą zmniejszając ilość składników o połowę.
- •-Tak przygotowane ziemniaki idealnie pasują do kotletów, ryb, pieczeni itp.
- •
- •Masła nie zastępujemy margaryną.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-09 23:45:24
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:17:54
Ostatnio zmieniony: 2012-08-09 11:33:05
Ostatnio zmieniony: 2012-08-09 09:39:08
Dodaj komentarz