Domowy przepis na kiszoną kapustę z dodatkiem marchwi

Domowej roboty kiszona kapusta to zdrowy rarytas - z dużą zawartością witaminy C, niezbędnej dla ochrony organizmu przez czas zimowych chłodów. I naturalny – bez podejrzanych dodatków z asortymentu chemii spożywczej i z gwarancją czystości wykonania. Jeśli chcesz mieć domową kiszoną kapustę na surówkę wigilijną, pora zabrać się do pracy już teraz. To bajecznie proste, choć przyda się do tego silna ręka.

Krok 4 z 4

Wypełniony słój zabezpiecz gumowymi uszczelkami, nakryj szklaną...

Wypełniony słój zabezpiecz gumowymi uszczelkami, nakryj szklaną pokrywką i zamknij dokładnie klamrą. Teraz kapusta musi poleżeć kilka dni w temperaturze pokojowej. Słoje najlepiej umieść w misce lub wanience, aby nie zabrudzić półek sokiem, który może wydostawać się z naczyń podczas burzliwej fermentacji. Kiedy burzliwe kiszenie się skończy, oczyść słoiki z zewnątrz (uważaj, aby nie poluzować klamer) i przenieś kapustę do piwnicy lub chłodnej spiżarni. Za 3-4 tygodnie możesz rozkoszować się własnoręcznie wykonanym specjałem. Smacznego!

Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 11.11.2013

Komentarze

fajny przepis